Podľa šéfa SBU povstalci chceli zostreliť ruské lietadlo

ČTK | 07.08.2014 15:35
Malajzijské lietadlo, Ukrajina, trosky, Foto: ,
Ukrajinskí pracovníci odnášajú obete z miesta nešťastia.
Proruskí povstalci na východe Ukrajiny nechceli zostreliť malajzijské dopravné lietadlo, ale stroj ruského Aeroflotu. Novinárom v Kyjeve to vo štvrtok povedal šéf ukrajinskej tajnej služby (SBU) Valentin Nalyvajčenko. Katastrofa ruského dopravného lietadla sa podľa neho mala stať zámienkou pre ruskú intervenciu na východe Ukrajiny.

Na palube malajzijského boeingu v polovici júla nad východnou Ukrajinou zahynulo 298 ľudí, z toho väčšina Holanďanov. Stroj bol podľa prevažujúceho názoru expertov zostrelený raketou zem-vzduch a dopadol neďaleko malej dediny Hrabovo pri meste Torez. Podľa západných a ukrajinských vyšetrovateľov bola raketa odpálená z priestoru ovládaného proruskými povstalcami. Moskva zo zodpovednosti za tragédiu nepriamo obviňuje Kyjev.

Podľa Nalyvajčenka v rovnakom čase ako malajzijský Boeing 777 letel v koridore nad východom Ukrajiny stroj ruského Aeroflotu na linke z cyperskej Larnaky do Moskvy. Práve ten sa vraj mal stať terčom útoku. „Počas vyšetrovania nešťastia dopravného lietadla Boeing 777 sa zistilo, že teroristi a žoldnieri plánovali cynický teroristický útok proti civilnému lietadlu spoločnosti Aeroflot na linke AFL-2074, ktorý v rovnakom čase letel nad ukrajinským územím,“ povedal šéf SBU. Dodal pritom, že útok sa mal stať dôvodom na ruský vojenský zásahu proti Ukrajine.

Na rastúce nebezpečenstvo vpádu ruských vojsk v posledných dňoch so znepokojením poukázala Severoatlantická aliancia (NATO) aj mnoho európskych politikov. Rusko údajne na hraniciach s Ukrajinou sústredilo 20-tisíc vojakov, čo je dvojnásobný počet v porovnaní s júlom.