Gazeta.ru: Nenásytné sankcie

ČTK | 08.08.2014 11:09
Po troch balíkoch sankcií od Európskej únie a Spojených štátov proti ruským predstaviteľom, bankám a podnikateľom sa Rusko odhodlalo na odvetný úder. Ruské potravinové sankcie určite narobia problémy ekonomikám príslušných krajín, ale tiež sa stanú prvými, ktoré môžu reálne pocítiť na sebe aj milióny Rusov, napísal ruský internetový denník Gazeta.ru.

Hlad v Rusku samozrejme nevypukne, ale na pultoch obchodov môže staré známe európske pochúťky vystriedať exotický tovar.

Ruská vláda na prezidentov príkaz na rok zakázala dovoz mäsa, rýb, mlieka, mliečnych výrobkov a ovocia a zeleniny z Európskej únie, USA, Austrálie, Kanady a Nórska. Až doteraz jediné sankcie, ktoré sa mohli potenciálne dotknúť väčšieho počtu Rusov, bolo zablokovanie kariet Mastercard a Visa od piatich ruských bánk. Teraz sankcie skutočne môžu vstúpiť do každého ruského domu. Verejnosť zareagovala dostatočne búrlivo. Do pozadia sa dostala aj situácia na východe Ukrajiny a ďalšie nepokoje v Kyjeve.

Ukázalo sa, že spomienky na nedostatky v Sovietskom zväze (rady, luxusné obchody pre vyvolených Berjozka) a na výpadky dodávok potravín v 90. rokoch (s prídelmi cukru, prázdnymi pultami a reálnym prízrakom hladovania) sú celkom živé.

Treba len staré skúsenosti previesť do nových reálií – namiesto pohánky a salámy môžu chýbať artičoky, španielska sušená šunka či taliansky syr Mozzarella.

Jasne, hladomor v Rusku nevypukne. Úrady navyše sľubujú, že urobia všetko, aby Rusi pokiaľ možno následky sankcií nepocítili. Zmizne len „prémiový“ tovar, čo sa dotkne predovšetkým relatívne nepríliš početnej vrstvy ľudí z ruských veľkomiest, ktorí majú chuť draho platiť za kulinárske náruživosti.

Na jednej strane títo ľudia, medzi ktorými sú aj predstavitelia režimu, nie sú ochotní strpieť zníženie kvality života, ku ktorému tak dlho, usilovne a rôznymi cestami putovali. Teda za vysokú „cenovú prirážku“ úrady, colníci, výrobcovia a obchodné reťazce vždy vymyslia spôsob, ako ľubovoľný zákaz obísť.

Na internete sa už objavila historka o nemeckom mäse s nálepkami Zhotovené vo Voronežskej oblasti. Možno predpokladať, že niečo také sa môže stať niečím bežným.

Na druhej strane aj na gastronomickom fronte môže pokračovať „znárodňovanie elít“, ktoré začalo zákazom pre úradníkov mať v cudzine podniky, kontá a majetky. Ak sa pracovníci obrany a bezpečnostných zložiek už dokázali rozísť s láskou k zahraničným letoviskám, je pravdepodobné, že aj ostatní štátni zamestnanci ochladnú vo vzťahu k litovským mliečnym výrobkom či biftekom.

Samozrejme, je možné pochybovať o tom, že by sa zákazy dotkli najvyšších vrstiev. V Sovietskom zväze, ku ktorého reáliám sa čoraz častejšie prirovnávame, úspešne fungoval rozbujelý systém utajenej distribúcie „špeciálnych balíčkov“ s nedostatkovým tovarom.

Ale drvivá väčšina Rusov, zjednodušene povedané, si určitý čas vôbec nič nevšimne. Tí hore si nájdu spôsob, ako prispôsobiť svoje stravovacie návyky novej skutočnosti aj potom, čo zasiahli ako ekonomiky znepriatelených krajín, tak aj tú „sýtu“ kreatívnu triedu, ktorá sa dožadovala slobody počas predvlaňajších demonštrácií na moskovskom Blatnom námestí.