Rusko má podľa Kyjeva na hraniciach s Ukrajinou 45-tisíc vojakov

ČTK | 11.08.2014 20:53
Rusko sústredilo na hraniciach s Ukrajinou 45-tisíc svojich vojakov vyzbrojených ťažkou bojovou technikou. V Kyjeve to v pondelok oznámil hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko.

Pri hraniach je podľa Lysenka pripravených 160 ruských tankov, 1 360 obrnených transportérov, 390 diel a raketometov, 129 bojových lietadiel a 137 útočných vrtuľníkov. Ruská armáda na hraniciach s Ukrajinou rozmiestnila aj 150 raketových systémov Grad.

Západné spravodajské služby doteraz uvádzali približne polovičné počty ruských vojakov. Podľa amerických zdrojov ich bolo v júli na ukrajinských hraniciach sústredených okolo 12-tisíc, od začiatku augusta sa ich počet zhruba zdvojnásobil. Kyjev i západné štáty sa obávajú, že Rusko chce podniknúť inváziu na východ Ukrajiny pod zámienkou humanitárnej pomoci obyvateľom miest obkľúčených ukrajinskou armádou.

Ukrajinské velenie obviňuje ruské sily sústredené na hraniciach z prakticky každodenného ostreľovania ukrajinského územia. Mínometná a raketometná paľba má pomôcť jednotkám východoukrajinských vzbúrencov, ktorí od júla čelia silnej ofenzíve ukrajinskej armády.