Slovensko sa opäť zapojí do programu EÚ na pomoc chudobným

ČTK | 19.08.2014 13:46
výdajňa, potraviny, Rača Foto: ,
Výdajňu potravín pre sociálne slabých ľudí spred troch rokov.
Slovensko sa opäť zapojí do programu Európskej únie na pomoc chudobným, ktorým bude rozdávať potraviny a hygienické potreby.

Podobný projekt sa uskutočnil už v roku 2011, rozdeľovanie múky a cestovín však úrady vtedy nezvládli. Ministerstvo sociálnych vecí informovalo, že pripravilo program pomoci chudobným v objeme viac ako 65 miliónov eur. Väčšinu nákladov na projekt má preplatiť EÚ.

Na rozdiel od predchádzajúcej akcie podobného druhu by sa rodiny s nízkymi príjmami alebo bezdomovci mohli v novom programe bezplatne dostať k viacerým produktom. „Potraviny a základná materiálna pomoc pomôže rodinám lepšie zvládať hmotnú núdzu a prispeje k zabezpečeniu dostatku zdravých potravín,“ uviedlo ministerstvo v materiáli o pomoci chudobným.

Okrem potravín sa počíta tiež s rozdávaním základných hygienických potrieb. Na rozdiel od prvého programu tentokrát bude mať nárok na pomoc menej Slovákov. Kým v roku 2011 mohlo získať 20 kilogramov múky a rovnaké množstvo cestovín viac ako 400-tisíc ľudí, nový projekt počíta s podporou približne 80-tisíc rodinám vrátane invalidov a s približne 10–000 bezdomovcami. Ľudia bez domova získajú nárok na teplé jedlo.

Rozdávanie potravín pred tromi rokmi úradom zlyhalo. Všetky pripravené balíčky štát prostredníctvom mimovládnych organizácií nedokázal rozdať ani v predĺženom termíne a časť z nich prepadla. Rozdávanie múky a cestovín bolo kontroverzné, napríklad odbory projekt označili za urážku ľudskej dôstojnosti a Smer ešte z opozičných lavíc zasa prirovnal program rozdeľovania potravín v najchudobnejších afrických krajinách.