Zadržaný povstalec na Ukrajine je zrejme Žilinčan

Ivan Drábek, lu, Pravda, Agentúru správu sme vymenili za náš autorský text | 20.08.2014 15:16, aktualizované: 
pas, Roháč
Pas muža s menom Miroslav Roháč, na svojom facebookovom profile ho zverejnil poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.
Ozbrojenec, ktorého v utorok ráno zajali Ukrajinci, je s najväčšou pravdepodobnosťou Slovák. Podľa informácií denníka Pravda ide o 45-ročného Miroslava Roháča, ktorý sa narodil v Žiline, neskôr prechodne býval v Banskej Bystrici a na Ukrajinu vycestoval na vlastný pas.

Podľa našich informácií Roháč, ktorý bojoval na strane proruských separatistov, nebol bývalý vojak slovenskej armády. K bojom proti ukrajinskej armáde sa pridal z vlastného presvedčenia. Ukrajinskí vojaci ho zajali v utorok ráno pri Donecku v bojoch o Ilovajsk a podľa prvotných informácií sa zdalo, že ide o povstalca srbského pôvodu, ktorý mal slovenské doklady len pri sebe. Informácie o jeho srbskej národnosti zrejme podporili dohady o tom, že mal bojovať v oddiele, ktorý na Ukrajinu vyslalo srbské Četnické hnutie.

Zástupca šéfa Četnického hnutia Zoran Andrejič pre Pravdu vylúčil, že zajatec s naším pasom bojoval medzi srbskými dobrovoľníkmi. Niekoľko desiatok srbských četnikov podľa neho bojuje v okolí Luhanska a cudzinec so slovenským pasom bol zajatý neďaleko Donecka. Andrejič sa skontaktoval s četnikmi na východe Ukrajiny a tí si u velenia proruských separatistov overili, že muž vystupujúci pod menom Miroslav Roháč bol skutočne v bojoch o Ilovajsk zajatý. „Moji ľudia majú informáciu, že bol zadržaný,“ povedal telefonicky z Belehradu muž číslo dva v hierarchii tejto srbskej ultranacionalis­tickej organizácie. Viac sa o jeho osude četnici nedozvedeli. „Len sa modlia, aby ho fašisti nemučili, pretože bol snajper, a to veľmi dobrý snajper,“ dodal Andrejič, ktorému sa srbskí ozbrojenci ozvali na mobil esemeskou.

Hovorca práporu Donbas však vo svojej správe nespomínal, že by zahraničný zajatec bojoval s ostreľovačskou puškou. „Slovák mal na sebe vojenskú uniformu s nášivkou Novorossija. Podľa všetkého obsluhoval mínomet,“ napísal na Facebooku.

Minister vnútra Robert Kaliňák nevylúčil, že môže ísť naozaj o Slováka: „Máme niekoľko operatívnych informácií, ktoré nás vedú k poznaniu, že nie je možné vylúčiť, že by v tomto prípade išlo o občana Slovenskej republiky.“ Presnejšie informácie o zadržanom rebelovi poskytnú z rezortu vnútra až potom, ako ich bude informovať ukrajinská strana.

Ak by išlo naozaj o Slováka, po jeho vydaní z Ukrajiny môžu prípad vyšetrovať orgány činné v trestnom konaní. Na Slovensku je totiž služba v cudzej armáde trestným činom. „I keď je otázne, či môžeme označiť separatistov za vojenskú zložku. Ale určite to bude vec, ktorou sa orgány činné v trestnom konaní budú zaoberať, ak by sa táto informácia potvrdila,“ spresnil Kaliňák.

Zadržaný muž sa stále nachádza pri Donecku v oblasti bojov. Pravde to potvrdil poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko. „Chceli ho dopraviť do Mariupoľu, ale boje, ktoré v Ilovajsku stále zúria, im v tom zabránili. Momentálne sú rozhodnutí, že predpokladaného slovenského občana dopravia do Mariupoľu až potom, čo sa v Ilovajsku stabilizuje situácia,“ povedal. Až v tomto polmiliónovom meste, ktoré sa nachádza sto kilometrov južne od Ilovajska, bude zajatec odovzdaný orgánom činným v trestnom konaní, predpokladá Heraščenko. „Tam by tiež mal byť podrobený dôkladnému výsluchu,“ spresnil. Heraščenko vylúčil možnosť, že by zajatca mohli jeho väznitelia mučiť. „Všetko bude v súlade s ukrajinskými zákonmi a medzinárodnými konvenciami,“ do­dal.

O prípad zadržaného povstalca sa intenzívne zaujíma aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Na ministerstvo včera predvolal ukrajinského konzula, aby získali presnejšie informácie o jeho národnosti. Na prípade pracuje aj slovenský policajný pridelenec na Ukrajine. Ukrajinci informácie o jeho národnosti do našej uzávierky nepotvrdili.