Ukrajinci vraj bojujú s kolónou ruských obrnencov

ČTK, SITA | 25.08.2014 12:29, aktualizované: 
Ukrajinské vládne sily pri meste Novoazovsk na juhovýchode krajiny v pondelok zasiahli proti kolóne obrnených vozidel, ktorú miesta provládna milícia označila za "inváziu ruských okupantov".

Podľa príspevku armádnej tlačovej služby na sieti Facebook zastavila protivníkov pohraničná stráž iba niekoľko kilometrov od hranice s Ruskom, zatiaľ čo hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Andrij Lysenko informoval o pokuse otvoriť nový front zo strany „ruskej armády v prezlečení za bojovníkov Donbasu“.

Veliteľ radikálnej provládnej milície Azov na Facebooku napísal, že približne 50 obrnených vozdiel prišlo do oblasti na pobreží Azovského mora z Ruska, pričom asi 40 z nich smerovalo na západ k mestu Mariupoľ pod kontrolou Kyjeva a zvyšok sa presúval severným smerom k mestu Amvrosijivka. Boje medzi armádou a separatistickými povstalcami sa pritom v poslednom období sústreďovali v okolí Donecka a Luhanska, dvoch najväčších miest na nepokojnom východe Ukrajiny.

„Dnes ráno sa ruská armáda v prezlečení za (separatistických) bojovníkov Donbasu pokúsila otvoriť novú oblasť vojenského stretu na juhu Doneckej oblasti,“ povedal Lysenko pred novinármi v Kyjeve. Kolónu podľa neho tvorilo desať tankov a dve obrnené pechotné vozidlá. Oblastný veliteľ Ukrajinskej národnej gardy agentúre Reuters telefonicky potvrdil, že „tam vypukla vojna“, v rozhovore však podľa vlastných slov nemohol pokračovať.

Podľa televízie TSN, odvolávajúcu sa na anonymného pohraničníka, kolóna so zbraňami a vojenskou technikou prešla cez hranicu okolo piatej hodiny rannej a prenikla vraj päť až desať kilometrov za hranice. Pohraničníci pred útočníkmi vraj ustúpili. Ďalšie správy nasledovali na sociálnych sieťach: v kolóne ide desať tankov, raketomety, obrnené transportéry aj ruskí žoldnieri.

Veliteľ milície Azov tvrdí, že pohyb kolóny sprevádzala delostrelecká paľba spoza ukrajinsko-ruskej hranice, nepriateľské sily sa však podarilo „lokalizovať a zľahka neutralizovať“. Jedna z obyvateliek Novoazovska prostredníctvom telefónu informovala, že v ranných hodinách videla „nie menej ako sedem“ tankov ako aj rakety typu Grad a obrnené vozidlá.

Lavrov o vpáde z Ruska na Ukrajinu nevie

Niektoré z tankov boli podľa nej označené symbolmi separatistickej skupiny používajúcej názov Pravoslávna oslobodzovacia armáda. Sily údajne obsadili dedinu Markine vzdialenú od Novoazovska približne sedem kilometrov a ostreľovali mesto.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve vyhlásil, že o údajnom vpáde na Ukrajinu z územia Ruska nepočul, na túto tému sa však podľa neho šíri „mnoho dezinformácií“.

O prenikaní ruskej vojenskej techniky cez rusko-ukrajinské hranice sa špekuluje neustále. V posledných dňoch sa na Ukrajine hovorilo o údajnom preniknutí najmenej dvoch kolón obrnencov z Ruska na ukrajinské územie, hovorca bezpečnostnej rady ale nakoniec správy o údajnom prieniku kolóny obrnencov až do Luhanska nepotvrdil. Moskva podobné informácie odmieta ako nepravdivé.

Komentátori predpokladajú, že stúpajúca intenzita bojov na východe Ukrajiny súvisí s utorkovým summitom v Minsku, na ktorom by sa mohli stretnúť prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko.

Porošenko je znepokojený ruskými krokmi

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok vyjadril „mimoriadne znepokojenie“ nad pohybom ruských vojenských vozidiel cez hranice a ruským úmyslom vyslať druhý konvoj „takzvanej“ humanitárnej pomoci na Ukrajinu, uviedla jeho kancelária.

Porošenko sa tak podľa nej vyjadril počas telefonickej konverzácie s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom pred utorkovým stretnutím s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, na ktorom sa zúčastnia aj vysokopostavení predstavitelia Európskej únie. Delegáciu povedie vysoká predstaviteľka pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová a sprevádzať ju má aj eurokomisár pre obchod Karel de Gucht a pre energetiku Günther Oettinger.