Ukrajina sa chystá uchádzať o členstvo v NATO

ČTK | 29.08.2014 16:39
Arsenij Jaceňuk Foto: ,
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.
Ukrajinská vláda predloží parlamentu návrh zákona, ktorý krajine umožní uchádzať sa o členstvo v Severoatlantickej aliancii.

Oznámil to premiér Arsenij Jaceňuk. Kyjev tvrdí, že Ukrajina čelí vpádu ruských jednotiek, podporujúcich proruských povstalcov na východe krajiny.

„(…) Ukrajinská vláda predkladá parlamentu návrh zákona o zrušení ustanovení, že ukrajinský štát nebude členom žiadnych paktov, a o obnovení orientácie Ukrajiny na členstvo v NATO,“ vyhlásil na zasadnutí kabinetu Jaceňuk, citovaný agentúrou Interfax-Ukrajina.

Rozhodnutie bezodkladne predložiť túto predlohu parlamentu vláda schválila, dodal denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ministra vnútra Arsena Avakova.

Premiér uviedol, že tento krok zodpovedá štvrtkovým rozhodnutiam Rady národnej bezpečnosti a obrany, ktorá rokovala o ďalšom postupe po tom, čo pohraničné mesto Novoazovsk na juhu Doneckej oblasti dobyli proruskí separatisti. Medzitým vraj ruské tanky postúpili k prístavu Mariupol, ktorý leží na ceste k anektovanému Kry­mu.

Na septembrovom summite NATO vo Walese sa má zúčastniť ukrajinský prezident Petro Porošenko. Jaceňuk podľa agentúry Reuters dodal, že základným cieľom ukrajinskej zahraničnej politiky zostáva členstvo v Európskej únii.