Pochod mieru v Moskve: Ľudia žiadajú Kremeľ, aby stiahol ruských vojakov

ČTK | 21.09.2014 16:43
Rusko, Moskva, pochod mieru Foto: ,
V centre Moskvy protestujú Rusi proti podielu Kremľa na vojnovom konflikte na Ukrajine a žiadajú stiahnuť ruských vojakov zo susednej krajiny.
Niekoľko tisíc ľudí sa zišlo v centre Moskvy, aby protestovali proti podielu Kremľa na vojne na Ukrajine. Protestujúci majú pochodovať po hlavných bulvároch metropoly s ruskými a ukrajinskými vlajkami.

„Nie vojne!“ skandujú ľudia na povolenom pochode, informuje moskovský rozhlas. Podobné akcie sa ruská opozícia snaží usporiadať aj v ďalších mestách.

V Petrohrade úrady akciu nepovolili, ale polícia podľa Rádia Sloboda zatkla len niekoľko z asi 1 500 demonštran­tov, ktorí prešli centrom druhého najväčšieho ruského mesta s plagátmi „Nie vojne“ a „Ukrajina, odpusť!“. V Novosibirsku polícia nepovolenú demonštráciu hneď rozohnala.

V iných mestách pochod nepovolili

Ani v Tomsku úrady demonštráciu nepovolili, a tak sa na hlavnom námestí striedali jednotliví aktivisti s protivojnovými transparentmi. Protesty osamotených jednotlivcov si totiž nevyžadujú úradné schválenie.

Opozičného aktivistu Arťoma Kosareckého, ktorý osamelo demonštroval v Barnaule, však v nedeľu prepadli neznámi páchatelia a zobrali mu plagát „Sibír proti vojne“. Následne demonštranta zatkli policajti, ale prepustili ho zase na slobodu po spísaní protokolu.

Na moskovskom pochode organizátori čakali až 50-tisíc ľudí. „Pochod mieru je pochod kolaborantov s fašistami!“ skandovala ešte pred začatím akcie skupinka odporcov demonštrácie. Na plánovanej trase pochodu sa objavili nápisy, ktoré vyjadrujú podporu proruským separatistom bojujúcim na východe Ukrajiny a odsudzujúce „kyjevskú juntu“.

Policajti, ktorí kontrolujú demonštrantov, pred vpustením ľudí medzi ostatných zhromaždených vraj zabavujú plagáty a transparenty s politickými heslami proti Putinovmu režimu.

Žiadajú odchod ruských vojakov z Ukrajiny

Mierové pochody žiadajú ruské vedenie, aby stiahlo ruských vojakov z Ukrajiny, prestalo separatistov podporovať, skoncovalo s dezinformačnou kampaňou v štátnych televíziách a prestalo prenasledovať občanov, ktorí odsudzujú agresiu proti susednému štátu a anexiu Krymu. Žiadajú tiež, aby zrušilo zákazy dovozu tovaru zo Západu, ktorý vyvolal prudký rast cien.

Predchádzajúci „pochod mieru“ sa v Moskve odohral bez akýchkoľvek incidentov v polovici marca. Polícia vtedy odhadla počet účastníkov na tritisíc, usporiadatelia na 50– až 70-tisíc, kým podľa novinárov sa zišlo niekoľko tisíc demonštrantov a to vrátane lídra populárnej rockovej kapely Mašina vremeni Andreja Makareviča. Ten vzápätí začal mať problémy.

Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina po anexii Krymu dosiahla rekordnú úroveň, až 84 percent.