Maďarsko zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu

ČTK | 25.09.2014 23:20
Maďarský plynovodný operátor oznámil zastavenie dodávok na Ukrajinu. Budapešť východnému susedovi dodávala ročne šesť miliárd kubických metrov plynu.

Dodávky boli podľa operátora FGSZ pozastavené na neurčito a dôvodom je potreba pokryť očakávané vyššie potreby vnútorného maďarského trhu.

Maďarský operátor v oznámení upozornil, že dohodnuté objemy vývozu na Ukrajinu podliehal aktuálnym technickým a komerčným podmienkam a neboli zmluvne zaručené. Plyn dodávaný z Maďarska, ale najmä zo Slovenska bol doteraz pre Kyjev vítanou náhradou za prerušené ruské dodávky. Moskva utiahnutím kohútov reagovala na dlhodobý spor s Kyjevom o cenu suroviny a na nezaplatené predošlé dodávky.

Slovensko začalo dodávať plyn na Ukrajinu začiatkom septembra, keď bol medzi oboma krajinami uvedený do prevádzky modernizovaný menší plynovod. Od tohtoročného októbra objem prepravenej suroviny dosiahne v prepočte najmenej 6,4 miliardy metrov kubických ročne.

Pozastavenie maďarských dodávok vyvolalo podráždené reakcie ukrajinských médií. Agentúra Unian špekuluje, že krok Budapešti je dôsledkom ruského nátlaku. O maďarských dodávkach na Ukrajinu vraj rokoval šéf ruského Gazpromu Alexej Miller začiatkom tohto týždňa s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Podľa skorších správ ukrajinskej tlače Gazprom nedávno zámerne zvýšil ceny plynu pre maďarského zákazníka, aby zdražel reexport na Ukrajinu, ktorý je tak pre Kyjev nevýhodný.