Homosexuáli majú spoločnosti veľa čo ponúknuť, znie z Vatikánu

Pravda.sk | 13.10.2014 22:44
Vatikán, pápež František, synoda Foto: ,
Vo Vatikáne zverejnili dokument, ktorý pozýva homosexuálov do cirkevného spoločenstva.
Druhý týždeň synody vo Vatikáne otvorili biskupi správou, ktorá sa zaoberá väčšou otvorenosťou pre rozvedených, ktorí sa opäť zosobášili. Tiež sa dotýka vzťahu k homosexuálom, v čom Cirkev vidí "výchovnú výzvu".

„Homosexuáli majú spoločnosti veľa čo ponúknuť. Bude však cirkev schopná nájsť pre nich miesto?“ píše sa v správe. Návrh dokumentu vznikol po týždni rokovaní biskupov z celého sveta. Ten teraz prerokujú v uzavretom kruhu a vypracujú konečné znenie, ktoré v nedeľu odovzdajú pápežovi Františkovi.

V dokumente sú aj slová, že by cirkev mala nájsť bratský priestor pre homosexuálov, ale mala by si pritom zachovať svoju doktrínu týkajúcu sa rodiny a manželstva.

„Homosexuálne páry nemôžu byť na rovnakej úrovni ako manželstvo medzi mužom a ženou. … Cirkev však rozoznáva dary a talenty, ktoré môžu homosexuáli ponúknuť kresťanskej komunite,“ uvádza sa v správe, o ktorej píše taliansky denník La Repubblica.

Ďalej vyzýva katolíkov, aby sa samých seba pýtali: „Sme schopní prijať týchto ľudí, poskytnúť im bratský priestor v našich komunitách“, ale bez „ohrozenia katolíckeho učenia o rodine a manželstve“.

Podľa vyjadrení v správe cirkev neuvažuje napríklad o tom, že by uznala homosexuálne manželstvá, napriek tomu je pondelňajšie vyhlásenie podľa niektorých náboženských expertov považované za prelomové.