Bratislava čoskoro dostane ďalších 15 moderných električiek

Pravda.sk | 20.10.2014 11:00
Bratislavský dopravný podnik podpísal opciu na nákup ďalších električiek. Jej uplatnením získa vozidlový park bratislavského dopravného podniku ďalších 15 kusov jednosmerných električiek, ktoré poskytnú komfort európskeho štandardu cestujúcim v hlavnom meste.

Spoločnosti Dopravný podnik Bratislava a Škoda Transportation podpísali vlani v júli zmluvu na dodávku pätnástich jednosmerných električiek typu 29 T pre Bratislavu v celkovej hodnote 36,75 milióna eur. Súčasťou tendra bola aj opcia na dodávku ďalších pätnástich električiek, ktorú 16.10.2014 pod­písali dodatkom k zmluve riaditeľ DPB Ľubomír Belfi a zástupca spoločnosti dodávateľa, informuje portál Dpb.sk.

„Podpisom tohto dodatku sme zabezpečili nákup už 60 nových električiek financovaných primárne z prostriedkov Európskej únie a hlavného mesta, čím Bratislava získa ďalších 15 jednosmerných električiek. S využitím opcie prichádza k radikálnej obnove prestarnutého vozového parku MHD v Bratislave, ktorá v prípade električiek dosiahne približne polovicu obmeny vozoparku,“ povedal riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Jednosmerné päťčlánkové električky 29 T majú kapacitu až 241 cestujúcich, z toho miest na sedenie je 69. Nové električky sú kompletne vybavené klimatizáciou, zároveň disponujú spoľahlivým kamerovým systémom so šiestimi vnútornými a šiestimi vonkajšími kamerami, ktoré zvyšujú bezpečnosť cestujúcich. Samozrejmosťou je aj prehľadný audiovizuálny a informačný systém vrátane zariadenia pre hlasovú komunikáciu medzi nevidiacimi cestujúcimi a vodičom. Pre ľudí so zníženou pohyblivosťou je pripravená aj výklopná plošina a takmer celá električka je koncipovaná ako nízkopodlažná. Nové jednosmerné električky majú podvozok s rozchodom jeden meter a prvý a posledný podvozok je plne otočný. Ich maximálna prevádzková rýchlosť je 65 kilometrov za hodinu. Ľahko dostupná elektrická výzbroj sa nachádza na streche vozidla a pri brzdení dochádza k rekuperácii energie, čo spoločne s asynchrónnymi trakčnými motormi znižuje náklady na prevádzku i údržbu.