Niektoré obce potopí aj upravený zákon

Lenka Buchláková, Pravda | 23.10.2014 08:00
drevo, les, ťažba Foto:
Poslanci stanovili obciam prísny limit na daň z pôdy. Aj keď ho teraz chcú zvýšiť, niekoľko podhorských obcí, kde dominuje ťažba dreva, tým aj tak finančne položia na kolená.
Po kritike zo strany obcí v stredu poslanci parlamentu deklarovali, že čiastočne ustúpia samosprávam pri určovaní sadzby dane v prípade lesnej a ornej pôdy.

Denník Pravda upozornil, že poslancami nízko stanovený limit na dane bude pre niektoré podhorské obce likvidačný. Po medializovaní problému prišiel v stredu jeden z predkladateľov návrhu poslanec Ľubomír Petrák (Smer) s pozmeňovacím návrhom zákona.

Kým pôvodne navrhoval, aby obce mohli stanoviť sadzbu dane za ornú a lesnú pôdu maximálne do výšky 1,25 percenta, po novom budú môcť v prípade lesných pozemkov navýšiť daň na 2,5 percenta. Odôvodnil to tým, že lesníci, ktorí ťažia drevo, ničia miestne komunikácie v obciach. „V prípade ornej pôdy však neustúpim. Niektoré obce majú daň až na úrovni 20 percent, čo je z môjho pohľadu úžernícke,“ povedal v stredu Petrák pri predstavovaní návrhu v Národnej rade.

Poľnohospodári sú s návrhom spokojní. „V niektorých prípadoch dosiahla výška pozemkovej dane aj 500 eur na hektár, hoci tržby za realizovanú produkciu tam dosahovali zhruba 800 až 1 100 eur na rovnakej výmere. To znamená, že zhruba polovicu z nich pohltila daň, takže poľnohospodárom nezostávali zdroje na krytie ostatných nákladov a ich podnikanie sa dostalo do straty,“ tvrdí predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory Milan Semančík.

Daňový limit 1,25 percenta pri ornej pôde vychádza z priemernej sadzby v obciach, ktorá však nezohľadňuje miestne špecifiká. Základom dane z pozemkov je hodnota pozemku bez porastov, určená vynásobením výmery pozemkov v m2 a hodnoty pôdy za 1 m2. Hodnota pôdy za m2 je uvádzaná v prílohe zákona o miestnych daniach. Petrák tvrdí, že limit na ornú pôdu zasiahne z takmer 3-tisíc obcí na Slovensku „iba“ 110. „Pritom 78 obcí bude mať výpadok na dani z ornej pôdy menší ako 2-tisíc eur ročne,“ dodal Petrák. Priznáva však, že 10 obcí príde pre nižšiu daň v rozpočte o viac ako 10-tisíc eur ročne.

Aj zmenený zákon bude likvidovať

Najmä podhorské obce však namietajú najmä proti limitu pri lesnej pôde, pretože v mnohých prípadoch tvoria lesné pozemky až 80 percent z ich územia. „Nebránim sa, aby bol stanovený limit na určovanie sadzby za lesné pozemky. Kategorizáciu obcí podľa rozlohy zabratia lesnými pozemkami v jednotlivých katastroch obcí treba ale rozdeliť, a to do kategórií od 1 až 5 a určiť podľa pásiem výšku sadzby za lesné pozemky. Navrhovaná sadzba je však likvidačná a dáva nás na podlahu, a to doslovne,“ hovorí starosta obce Motyčky Maroš Lacko.

V budúcom roku by sa rozpočet obce z aktuálnych 50-tisíc eur znížil asi na 25-tisíc eur, pričom nebude mať z čoho opravovať cesty zničené lesnými strojmi zvážajúcimi drevo. Teraz má obec daň za lesnú pôdu stanovenú na úrovni 21 percent.

Ľubica Trégerová, starostka podhorskej obce Vyšná Boca v Banskobystrickom kraji, nad novým návrhom na limit pre daň z lesnej pôdy len krúti hlavou. Obec so 100 obyvateľmi nebude mať po zmene zákona z čoho vykryť výdavky na svoj bežný chod.

„Akákoľvek preprava drevnej hmoty, ťažobných mechanizmov do a z lesných porastov ide po miestnych komunikáciách, celou obcou v blízkosti rodinných domov. Vzhľadom na to, že je nutná každoročná oprava miestnych komunikácií, mostných objektov, obec pristúpila k úprave všeobecne záväzného nariadenia o miestnych daniach na základe odporúčania na jednom zo zasadnutí ZMOS-u vo výške šesť percent v období krátenia podielových daní do rozpočtu obcí. Zvýšili sme sadzbu z 1,5 percenta na 7,5 percenta,“ hovorí Trégerová.

Príjmy obec doteraz využila iba na opravy miestnych komunikácií a premostení. „Vlastníci lesných pozemkov sú Lesy SR, š. p., a Spolok urbárnikov pozemkové spoločenstvo. Lesy SR k požiadavkám obce po viacerých jednaniach pristúpili zodpovedne, nakoľko stav v obci bol havarijný. Problém je so Spolkom urbárnikov, ktorý obci odmietal akúkoľvek finančnú pomoc a v konečnom dôsledku aj zaplatenie daní,“ dodala Trégerová.

Urbárnici obciam platiť nechcú

Nie každá obec má problém s financovaním opráv miestnych komunikácií. Susedná obec Nižná Boca, vzdialená tri kilometre od obce Vyšnej Boce, výpadky po znížení sadzby daní za lesnú pôdu veľmi nepocíti, pretože doprava z lesných porastov vychádza z lesnej cesty priamo na štátnu cestu. Opravy ciest teda nemusí riešiť zo svojho rozpočtu.

„Nižnej Boce sa to nedotkne, no čo ostatné podhorské obce? Dopravu je veľmi ťažké obmedziť a obec nemá iný zdroj náhrady predmetného príjmu, komunikácie je potrebné v každej časti obce rekonštruovať, čo sú pre našu obec nie malé finančné náklady. Nemáme záujem žiadne dane neúmerne zvyšovať, ale len do tej miery, aby sme zabezpečili riadny chod obce a vytvorili kvalitné podmienky pre život našich obyvateľov,“ vysvetlila Trégerová z Vyšnej Boce.

„Je pravdou, že existujú zákonné nariadenia, ktoré majiteľom lesných pozemkov ukladajú povinnosť, aby dali poškodené komunikácie do pôvodného stavu, ale často sa stáva, že dochádza k súdnym sporom vymáhaniu tohto plnenia, ktoré sa naťahuje niekoľko rokov. A je pravdou aj to, že predovšetkým menšie obce nemajú ani dostatok finančných prostriedkov, ani administratívne kapacity, aby takéto súdne spory viedli. Je to pravdou, a preto prichádza k tejto zmene formou tohto pozmeňujúceho návrhu, aby sa zvýšila tá sadzba z päťnásobku na desaťnásobok 0,25-percentnej základnej sadzby,“ konštatuje Petrák.

Denník Pravda oslovil aj samotné štátne Lesy SR, aby sa vyjadrili k neúmernému určovaniu sadzby daní zo strany samospráv. Do našej uzávierky neodpovedali. Zmenu zákona, ktorá stanovila limit na daň za ornú a lesnú pôdu, by mali poslanci parlamentu schváliť na štvrtkovom zasadnutí. Do platnosti vstúpi od prvého decembra tohto roka.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ