Tusk poprel údajný rozhovor s Putinom o rozdelení Ukrajiny

ČTK | 24.10.2014 10:50
Donald Tusk, Poľsko Foto: ,
Donald Tusk.
Bývalý poľský premiér Donald Tusk v piatok poprel, že mu vraj ruský prezident Vladimir Putin v roku 2008 v Moskve navrhol rozdeliť Ukrajinu medzi Rusko a Poľsko.

To počas jeho návštevy Ruska, tvrdil pred pár dňami predseda dolnej komory poľského parlamentu Radoslaw Sikorski v rozhovore pre americký servero Politico. Kremeľ začiatkom týždňa Sikorského tvrdenie tiež poprel a označil to za nezmysel.

„(Putin) po nás chcel, aby sme sa podieľali na delení Ukrajiny. Bola to jedna z prvých vecí, ktoré Putin povedal premiérovi Tuskovi, keď navštívil Moskvu,“ uviedol v interview Sikorski, ktorý vtedy ako minister zahraničia predsedu vlády sprevádzal. Ukrajina je vraj umelý štátny útvar a Ľvov je poľské mesto, takže by si ho Poliaci mali zase zabrať.

Krátko po zverejnení rozhovoru, ktorý začiatkom týždňa vyvolal pobúrenie a mohol by ešte viac zhoršiť napätie medzi Poľskom a Ruskom, sa však Sikorski na tlačovej konferencii od svojich tvrdení dištancoval. Päťdesiatjedenročný politik sa ospravedlňoval tým, že mu zlyhala pamäť.

„Putin mi nikdy takúto možnosť neponúkol,“ vyhlásil v piatok v poľskom rozhlase Tusk. Sikorski podľa neho možno získal podobný pocit po Putinových znepokojujúcich poznámkach na summite NATO v Bukurešti v roku 2008, keď ruský prezident povedal, že Ukrajina je umelý štátny útvar a že Rusko tam má svoje záujmy.

Poľská opozícia kvôli rozhovoru žiada demisiu Sikorského. Podľa poľskej tlače aj premiérka Ewa Kopaczová mieni, aby bol Sikorski zbavený funkcie predsedu dolnej komory poľského parlamentu.