OBSE považuje ukrajinské voľby za slobodné

ČTK | 27.10.2014 14:47
Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) považujú nedeľné ukrajinské voľby za demokratické a slobodné.

Na tlačovej konferencii v Kyjeve to povedal koordinátor OBSE pre ukrajinské voľby Kent Harstedt. Súdi, že pre budúci vývoj Ukrajiny bude mať hlasovanie rozhodujúci význam.

Hlasovanie podľa európskych kontrolórov ponúklo voličom skutočnú voľbu a prebehlo v súlade s demokratickými normami. „Ide o významný krok Ukrajiny v jej snahe o konsolidáciu volebného procesu v súlade s prijatými medzinárodnými záväzkami,“ vyhlásil švédsky politik.

Harstedt vyzdvihol najmä fungovanie ukrajinskej ústrednej volebnej komisie, ktorú označil za nezávislú a efektívnu. Hlasovanie, v ktorom výrazne bodovali proeurópsky orientované politické strany, potvrdilo všeobecný rešpekt k základným slobodám a ľudským právam.

Samotné hlasovanie aj sčítanie hlasov bolo transparentné, kampaň bola súťaživá a priehľadná. Dochádzalo však k prípadom zastrašovania a hrozieb namiereným proti kandidátom a členom ich volebných štábov. Mediálna scéna bola dostatočne rôznorodá, aj keď niektoré médiá pracujú pod politickým či ekonomickým tlakom, povedal Harstedt.

Podľa Dorist Barnettovej z Parlamentného zhromaždenia OBSE dochádzalo k nezrovnalostiam v práci niektorých volebných komisií, všeobecne ale personál volebných miestností fungoval dobre. V niektorých regiónoch sa, ako je známe, voľby neuskutočnili, táto skutočnosť ale ich výsledok nijako neznehodnocuje, povedala Barnettová.

Do kontrolorskej misie OBSE sa zapojilo okolo 900 ľudí zo 43 krajín. Celkom sledovalo ukrajinské parlamentné voľby asi 2000 zahraničných pozorovateľov. Z Ruska ich dorazilo len devätnásť.