V Kremli spochybnili dohodu s Ukrajinou o Kryme

SITA, ČTK | 30.10.2014 14:45, aktualizované: 
Ukrajinská tlačová agentúra UNIAN vo štvrtok zverejnila správu, podľa ktorej ukrajinský prezident Petro Porošenko a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin mohli dosiahnuť oficiálnu dohodu o budúcom štatúte Krymu.

Zatiaľ nepotvrdená informácia vyvolala prudké posilnenie rubľa oproti euru a doláru, Putinov hovorca Dmitrij Peskov ju však vzápätí spochybnil vyjadrením, že nepozná ukrajinského diplomata citovaného ako zdroj. Ukrajinská agentúra sa odvoláva na istého Bohdana Jaremenka, no Peskov podľa vlastných slov „nemá potuchy, kto to je“. „Máme viac ako 3 000 takýchto diplomatov,“ povedal hovorca pre tlačovú agentúru Reuters.

Krym bol od konca 18. storočia súčasťou Ruska, v roku 1954 ho však vodca vtedajšieho Sovietskeho zväzu Nikita Chruščov daroval Ukrajine. Tamojšie úrady koncom februára 2014 odmietli uznať legitimitu novej vlády v Kyjeve a vyhlásili referendum o odtrhnutí. Po jeho jednoznačnom výsledku v marci požiadali Moskvu o pričlenenie k Ruskej federácii.

Prímerie na východe Ukrajiny porušujú, padlo sedem vojakov

Sedem ďalších vojakov ukrajinských ozbrojených síl padlo od stredy pri ozbrojených stretoch s proruskými separatistami na východe krajiny. Podľa agentúry Ukrinform to oznámil hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko.

„Za uplynulých 24 hodín sme stratili sedem vojakov, jedenásť ich bolo zranených,“ povedal Lysenko počas tlačovej konferencie. Dodal, že prišli o život na rôznych miestach a jeden zomrel pri prepadnutí zo zálohy.

Je to najväčšia strata vládnych síl od 14. októbra, keď zahynulo osem príslušníkov. Podľa informácií ukrajinských médií sa prímerie uzatvorené 5. septembra naďalej porušuje na viacerých miestach Doneckej a Luhanskej oblasti a strieľa sa tam aj vo štvrtok.

Ukrinform tak uviedol, že ráno začali „teroristi“, ako Kyjev označuje vzbúrencov, intenzívnu paľbu z ťažkých diel a raketometov na dedine Novotoškivka v Luhanskej oblasti. Jedného civilistu vraj pri tom zabili a ďalší nespresnený počet zranili.

Tlačové stredisko vojenskej operácie na východe krajiny (ATO) podľa denníka Ukrajinská pravda ráno uviedlo, že ozbrojenci od stredy vyše štyridsaťkrát porušili pokoj zbraní s cieľom destabilizovať situáciu.

„V noci nekontrolované ozbrojené formácie strieľali z mínometov, diel a raketometov na pozície síl ATO a na obce, ktoré sú pod našou kontrolou,“ píše sa vo vyhlásení tlačového strediska. Došlo aj k dvom bojovým stretnutím pri meste Petrovske a Krymske, pri ktorých zranil bližšie neurčený počet vojakov.

Rusko chce podľa agentúry TASS „v najbližších dňoch, budúci týždeň“ dopraviť do samozvaných „ľudových republík“ v Doneckej a Luhanskej oblasti ďalšie tri tisícky ton humanitárnej pomoci. Má ísť najmä o stavebný materiál pre nevyhnutnú opravu budov, veci potrebné pre nemocnice, školy a škôlky a tiež palivo potrebné pre energetické objekty.

Pripravená na odchod je už v Rostove na Done kolóna 100 vozidiel s nákladom 1 000 ton stavebného materiálu, potravín, liekov, zdravotníckych potrieb a vecí potrebných pred príchodom zimy. Pôjde už o štvrtý takýto konvoj z Ruska, tri predchádzajúce vraj na východ Ukrajiny priviezli celkovo šesť tisíc ton pomoci.