Šéfka diplomacie EÚ nevylučuje ďalšie protiruské sankcie

ČTK | 06.11.2014 14:17
Federica Mogheriniová Foto: ,
Federica Mogheriniová.
Európska únia môže pre ukrajinskú krízu uvaliť na Rusko ďalšie sankcie. Vo štvrtok to na oficiálnej návšteve Poľska povedala vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

Šéfka diplomacie únie ostro kritizovala voľby na východe Ukrajiny, ktoré usporiadali proruskí separatisti a ktoré Moskva aj napriek výhradám Západu a Kyjeva uznala. „Otázka sankcií je stále na stole,“ vyhlásila Mogheriniová, ktorá do Poľska pricestovala v rámci svojej prvej cesty v novej funkcii. Zdôraznila tiež, že akékoľvek rozhodnutie v tejto veci bude vychádzať z vôle všetkých 28 členov európskeho bloku.

V stredu predseda novej Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyhlásil, že protiruské sankcie sa zatiaľ nezmenia. Juncker sa v blízkej dobe chce stretnúť s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, termín však ešte nebol stanovený.

Voľby na východe Ukrajiny Mogheriniová označila za „nelegálne a nelegitímne“ a za „veľmi zlé znamenie“. „Situácia v oblasti je mimoriadne zlá,“ dodala s tým, že ľudia na východe Ukrajiny naďalej umierajú. Na východe síce platí prímerie, na ktorom sa vláda s povstalcami dohodla v septembri, obe strany sa ale navzájom obviňujú z jeho porušovania.

O ďalšej stratégii voči Ukrajine a Rusku plánuje Európska únia rokovať 17. novembra, kedy sa zídu ministri zahraničia členských krajín.