Prieskum: Vývoj po roku 1989 sklamal 70 percent Slovákov

SITA | 16.11.2014 15:43
Vývoj po novembri v roku 1989 sklamal viac ako polovicu ľudí v Česku a 70 percent ľudí na Slovensku. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median, ktorá robila pre RTVS prieskum v oboch krajinách a pýtala sa pritom ľudí, ktorí mali v novembri 1989 aspoň 15 rokov.

Prieskum robili na reprezentatívnej vzorke viac ako 500 ľudí v každej krajine. Zaznelo to dnes v relácii O 5 minút 12 v RTVS.

Na Slovensku sú podľa prieskumu optimistickejší tí ľudia, ktorí zarábajú aspoň 800 eur. Najväčším problémom na Slovensku je podľa prieskumu chudoba a nezamestnanosť. Na Slovensku túto možnosť zvolilo skoro 50 percent opýtaných v prieskume. Sociológ Daniel Prokop pre RTVS povedal, že väčšina ľudí hodnotila, že kvalita života sa zlepšila, očakávania však boli väčšie a nenaplnili sa. Na Slovensku celkovú skepsu vytvára najmä náhľad na rôzne sociálne problémy a ekonomický stav domácnosti.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer) v relácii povedal, že zmeny po roku 1989 boli pre ľudí zložité. Sklamanie teda vyplývalo aj z toho, že ľudia vôbec netušili, do čoho idú. Ako dodal, ľuďom nikto nehovoril, že ich čakajú aj tvrdé opatrenia. Ako dodal, reálne mzdy v roku 1989 sme na Slovensku dobehli až v roku 2007. Trh pritom podľa Fica niekedy prirodzene išiel aj proti veciam, ktoré predtým boli. „Ľudia sa predtým vedeli dostať k bývaniu a kúpiť si družstevný byt. Dnes je to pre mladého človeka ťažké,“ povedal Fico s tým, že transformačný proces bol veľmi bolestivý, no dnes sú reálne mzdy oproti roku 1989 už vyššie v priemere približne o 12 percent.

Fico tiež dodal, že dnes sa približujeme aj k priemeru EÚ. „Nemecká banka hovorí, že Slovensko a Česko sa bude približovať veľmi dynamicky. Neoslobodzuje nás to však od povinnosti pri každej príležitosti aj umelo vstupovať do zvyšovania kvality životnej úrovne ľudí,“ vysvetlil Fico.