Kwasniewski si prevzal v Trnave čestný doktorát

SITA | 01.12.2014 16:20
Bývalý prezident Poľskej republiky Aleksander Kwasniewski si v pondelok v Trnave prevzal čestný vedecký titul doctor honoris causa.

Udelila mu ho Univerzita sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave "za zásluhy o rozvoj slovensko-poľských vzťahov, aktívnu pomoc v prístupovom procese Slovenskej republiky do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie a za rozvíjanie spolupráce v stredoeurópskom regióne“.

Kwasniewski bol prezidentom Poľska dve funkčné obdobia, od roku 1995 do roku 2005. Na slávnostnom akte v Trnave sa v zúčastnil aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini, minister spravodlivosti Tomáš Borec či exprezident Ivan Gašparovič.

"Bol a je veľkým zástancom poľského, ale aj slovenského členstva v Európskej únii a severoatlantickom pakte,“ povedal o Kwasniewskom rektor UCM Jozef Matúš. Vyzdvihol aj jeho zásluhy o prijatie novej poľskej ústavy, aktivity v kampani pred vstupom do Európskej únie a mnohé ďalšie iniciatívy. Sám Kwasniewski na stretnutí s novinármi povedal, že prijatie demokratickej ústavy, vstup Poľska do NATO a prijatie do Európskej únie považuje za najväčšiu satisfakciu za desať rokov v prezidentskom ú­rade.

S návrhom na udelenie čestného doktorátu prišla vedecká rada Fakulty sociálnych vied UCM, ktorá má výborné vzťahy s poľským veľvyslanectvom na Slovensku a tiež s viacerými partnerskými fakultami v Poľsku.

Šesťdesiatročný Kwasniewski bol v rokoch 1981 – 1990 novinárom, neskôr sa stal ministrom mládeže a športu, bol aj predsedom Poľského olympijského výboru. V Poľsku stál po politických zmenách pri vzniku sociálnej demokracie. Prezidentský post zastával od decembra 1995, kedy tesne porazil ďalšieho kandidáta Lecha Walesu. Do funkcie prezidenta nastúpil vo veku 41 rokov. V roku 2000 bol do prezidentského úradu zvolený opäť.

Aleksander Kwasniewski sa v utorok v Trnave zúčastní na konferencii o postavení prezidentov v politických systémoch, ktorej hlavným organizátorom je Fakulta sociálnych vied UCM v Trnave v spolupráci s Fakultou manažmentu administrácie v Kielcoch, Katedrou politológie IPS FSV UK v Prahe a s Katedrou politológie FF UPJŠ v Košiciach.

Konferencia sa bude konať v priestoroch trnavskej radnice od 9:30. S príspevkom vystúpi aj poľský exprezident a tiež množstvo odborníkov, ktorí sa venujú problematike postavenia prezidentov, najmä zo Slovenska, Poľska, Českej republiky, ale aj z Maďarska či Uzbekistanu.