Polícia v Česku evakuovala 1400 ľudí z okolia muničného skladu

ČTK | 06.12.2014 09:21, aktualizované: 
Česká polícia v sobotu ráno evakuovala zhruba 1400 ľudí z ďalších obcí v okolí muničného skladu na Zlínsku. Pyrotechnici totiž v areáli objavili poškodenú budovu, v ktorej sú uskladnené granáty.

Na jej streche navyše našli zakliesnený delostrelecký granát. Granát sa im už podarilo odstrániť. Pyrotechnici teraz prezerajú okolie budovy a zatiaľ nie je jasné, či sa v sobotu budú môcť ľudia vrátiť do svojich domovov. V piatok večer sa z priestoru, v ktorom explodovali už dve budovy s uskladnenú muníciou, ozval neriadený výbuch.

„Pyrotechnikom sa podarilo zo strechy budovy číslo 11 vyprostiť nebezpečný granát, ktorý ohrozoval okolité obce. Tento granát potom uložili na bezpečnom mieste priamo v areáli, ktoré je dostatočne vzdialené od ostatných budov, tak, aby nikoho neohrozoval,“ povedala po 13:00 novinárom krajská policajná hovorkyňa Monika Kozumplíková.

Pyrotechnici v areáli muničného skladu stále prehľadávajú okolité objekty. Snažia sa zistiť, či neboli predchádzajúcom výbuchom poškodené. O tom, či evakuácia obyvateľov skončí, rozhodnú pyrotechnici popoludní. Ak pôjde práca pyrotechnikov podľa plánu, mohli by sa evakuujúci ľudia vrátiť do svojich domovov ešte v sobotu večer.

Podľa krajského policajného riaditeľa Jaromíra Tkadlečka ide o veľmi nebezpečnú operáciu. Skôr pyrotechnici čakali, kým sa sedem dní z areálu neozval žiaden výbuch. Až potom do neho vstúpili. Teraz je však situácia vyhrotená. Aj vzhľadom na evakuáciu ľudí postupujú rýchlejšie. Do areálu pyrotechnici vošli obrneným transportérom a hasičskými tankami.

Svoje domovy museli opustiť obyvatelia obcí Vlachovice a Vrbětice, bývalej zbrojovky Vlárske strojárne a vlakovej stanice Bohuslavice nad Vláří. Vo Vlachoviciach bolo zavčas ráno postupne pristavených päť autobusov. Veľa obyvateľov ale nečakalo a odišlo vlastnými autami, do ktorých naložili najnutnejšie veci. Polícia zároveň uzavrela cesty vedúce do ohrozenej oblasti a nepúšťa do nej žiadne autá.

Hovorca zlínskych hasičov Libor Netopil povedal, že v dvoch hoteloch v neďalekých Luhačoviciach boli zatiaľ ubytované necelé dve stovky ľudí z evakuovaných obcí. Veľa miestnych sa rozhodlo odísť k príbuzným.

Vo vojenskom areáli vyleteli do povetria dve budovy. Prvá 16. októbra, druhá minulú stredu. Pyrotechnici sa v piatok dostali asi 200 metrov od epicentra druhého výbuchu a zistili, že ďalšia budova – označovaná číslom 11 – je veľmi poškodená. Na jej streche tiež našli delostrelecký granát.

Obyvatelia obcí Haluzice a Lipová boli evakuovaní už v piatok večer, celkom išlo o 400 ľudí. Vo Vlachoviciach-Vrběticiach malo v sobotu popoludní zasadnúť predsedníctvo Bezpečnostnej rady štátu. Obec ale bola tiež evakuovaná, úrad vlády preto rokovania presunul do neďalekého Slavičína.