Bohdanovi ostáva na 'život' mesačne sto hrivien

Boris Latta | 12.12.2014 09:44
V ukrajinskom parlamente vo štvrtok, po tvrdej diskusii v rámci vládnej koalície, predsa len poslanci 269 hlasmi schválili vládny program.

Podľa portálu Korrespondent hlavnými piliermi dokumentu sú: ohrozenie nezávislosti, vojnové ekonomické straty a korupcia. Podľa vyjadrenia premiéra Arsenija Jaceňuka sa Ukrajina zároveň chystá zrušiť 15-tisíc doteraz platných noriem ešte z čias ZSSR a nahradiť ich rovnakým počtom nových, vychádzajúc z podpísanej asociačnej dohody s EÚ.

V čase, keď sa za dverami rokovacej sály rozhodovalo o dokumente, na iných dverách sa objavil na parlament netradičný oznam. Visel pri vchode do jedného z WC.

„Vážení návštevníci toalety! V poslednom čase z nepochopiteľných dôvodov začal miznúť toaletný papier a tekuté mydlo. Je veľmi nepríjemné, že po návšteve priestorov určených na osobné pohodlie strácame možnosť používať toaletný papier. Berte ohľad na ostatných a nepotiahnite toaletný papier a tekuté mydlo,“ obsahuje výzva pod tabuľkou Zákaz fajčenia!

Oznam na dverách toaliet v ukrajinskom parlamente. Foto: Facebook
Ukrajina, záchod Oznam na dverách toaliet v ukrajinskom parlamente.

Zatiaľ čo niektorí poslanci snemovne možno z dôvodu nedostatku niektorých tovarov na trhu spomínaným spôsobom „zásobujú“ svoje domácnosti, Kyjevčanom chýba oveľa viac. Prudký rast cien základných komodít vracia totiž väčšinu Ukrajincov z „revolučných výšin“ späť na zem a k poznaniu, že cesta do únie bude neľahká.

O živote napríklad strednej vrstvy v Kyjeve hovoria skúsenosti Bohdana, ktorý sa o ne podelil s denníkom Pravda. Pracuje v jednom z kľúčových úradov a z jeho mzdy musí vyžiť spoločne s nezamestnanou manželkou a so školopovinným sy­nom.

„Z 3000 hrivien (asi 153 eur) mesačnej mzdy približne 1¤400 minieme na potraviny. Ďalších 600 hrivien ide na poplatky spojené s bývaním. Internet a mobil, bez ktorého sa dnes ťažko zaobísť, stojí mesačne 200 hrivien. Chlapcova škola nás mesačne stojí tri stovky. Na "maličkosti“ nám ostáva stovka. Podotýkam, nie dolárov ani eur, ale hrivien. A kde je oblečenie, nehovoriac o prípadnej návšteve kina, divadla či reštaurácie? Aj moje auto má benzínové suchoty. A takých rodín, ako je naša, je v krajine drvivá väčšina, ba často sú na tom oveľa horšie," vyrazil zo seba jedným dychom kyjevský štyridsiatnik.

Poslanci schválením vládneho programu pripravili Ukrajincom ďalšie škrty. V dokumente, ako informovala agentúra UNIAN, sa okrem iného ráta so zmenami zákonov upravujúcich humanitnú oblasť, riadenie štátu, dôchodkové zabezpečenie, sociálne poistenie a prácu orgánov prokuratúry a armády.

Napríklad ministerstvo financií deklaruje v schválenom dokumente, že sa chce vyhnúť dodatočným chýbajúcim výdavkom v rámci rozpočtu na budúci rok. Celkove predstavuje 496,9 miliardy hrivien (asi 25,4 miliardy eur). Čiastočnú vyrovnanosť rozpočtu chce vláda dosiahnuť úsporami verejných prostriedkov vo výške asi 27,1 miliardy hrivien (približne 1,4 miliardy eur) a zvýšením rozpočtových príjmov približne o 900 miliónov hrivien (takmer 46 miliónov eur).

„Ak za desať mesiacov vládnutia sa ani len nezačalo so zmenami, tak to znamená, že vládna moc nie je na nich veľmi zainteresovaná. Sotvakto pochybuje o tom, že nebude likvidovať daňové jamy a korupčné systémy na úkor účtov oligarchov, ale starým a osvedčeným metódami, akou je fiškálny tlak,“ reagoval na schválený vládny program Viktor Medvedčuk, líder opozičnej Ukrajinskej voľby. Podľa neho vďaka „vláde kamikadze“, ako sa charakterizovali sami členovia kabinetu, vstupujú Ukrajinci do „svetlej európskej budúcnosti“ prakticky ako žobráci, ktorí sú nútení platiť za potraviny a nájomné obrovské sumy vysoko prevyšujúce ich mizerné mzdy a dôchodky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ