Petro Porošenko posiela na zimu na separatistický Donbas plyn a elektrinu

ČTK | 14.12.2014 16:25
Petro Porošenko, Ukrajina Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko
Ukrajinský prezident Petro Porošenko v nedeľu nariadil vláde, aby zaistila dodávky elektriny a plynu pre obyvateľov povstaleckých oblastí na východe krajiny. Oznámila to v Kyjeve prezidentská kancelária. Do konca tohto roka chce prezident dohodnúť so separatistami výmenu rukojemníkov a zajatcov.

Príkaz prezidenta je na začiatku zimy pre Donbas vítaná správa, tým skôr, že od polovice novembra vyhlásil Kyjev faktickú hospodársku blokádu vzbúreneckých zón. Štátne úrady v Doneckej a Luhanskej oblasti prestali pracovať, centrálna banka z Donbasu stiahla hotovosť a zablokovala sa výplata dôchodkov a sociálnych dávok.

„Je potrebné, aby ľudia dostali možnosť prežiť ťažké obdobie a vedeli, že môžu počítať so štátnou pomocou,“ komentoval Porošenko svoje rozhodnutie.

Žena prechádza okolo bojom zničenej budovy v... Foto: Reuters, Shamil Zhumatov
Ukrajina, Donecko Žena prechádza okolo bojom zničenej budovy v Donecku.

Porošenko tiež zdôraznil potrebu zaistiť pre ukrajinských obyvateľov povstaleckých oblastí dostatok potravín a liekov.

Padne do konca roka dohoda o výmene rukojemníkov?

Do konca roka sa chce Porošenko s povstalcami dohodnúť na výmene zajatcov a rukojemníkov. Podľa Kyjeva zadržiavajú separatisti 684 Ukrajincov, v zajatí je aj 181 vojakov, úrady evidujú 1 600 nezvestných osôb. Proruskí radikáli tvrdia, že ukrajinská armáda drží v zajatí vyše 800 ich bojovníkom.

Výmena zajatcov má byť súčasťou širšej dohody o zastavení paľby, ktorú by obe bojujúce strany mali uzavrieť na pripravovanom rokovaní v bieloruskom Minsku. Schôdzku v tomto týždni dvakrát odložili a dohoda o novom dátume stretnutia zatiaľ neexistuje.