Bývalého amerického prezidenta Busha staršieho hospitalizovali

ČTK | 24.12.2014 09:49
George Bush starší Foto: ,
Na svoju deväťdesiatku sa americký exprezident George Bush starší rozhodol zopakovať narodeninový zoskok spred piatich rokov.
Bývalého prezidenta Spojených štátov Georgea Busha staršieho hospitalizovali v Texase kvôli dýchacím ťažkostiam.

Oznámil to hovorca 41. amerického prezidenta Jim McGrath.

Deväťdesiatročného Busha previezla sanitka do nemocnice v Houstone na pozorovanie. Podľa hovorcu ide skôr o preventívne opatrenia kvôli vzniknutej dýchavičnosti.

George Bush starší bol americkým prezidentom v rokoch 1989 až 1993. Vlani v januári bol prepustený z nemocnice, kde strávil kvôli liečbe bronchitídy dva mesiace. Hoci v jednej chvíli sa členovia rodiny už zhromaždili okolo pacientovho lôžka v obave z blížiacej sa smrti, exprezident nakoniec svoje júnové deväťdesiatiny oslávil tradičným zoskokom padákom, hoci sa kvôli problémom s nohami pohybuje na vozíku. Z vrtuľníka vyskočil v tandeme s bývalým výsadkárom.

Bush starší prvýkrát vyskočil z lietadla počas druhej svetovej vojny, keď jeho lietadlo bolo nad Pacifikom zostrelené. Neskôr sa rozhodol pre zoskok k svojim 75. narodeninám a následne takto slávil životné jubileum v päťročných intervaloch. Podľa médií má na konte celkovo osem zoskokov.