Rozmary zimy trápia Európu, Česko zasiahli tuhé mrazy

ČTK, SITA | 27.12.2014 18:10, aktualizované: 
Británia, sneh, zima, mráz, domy, Foto: ,
Britániu zasiahlo sneženie už v piatok.
Česko zažíva kruté mrazy, keď na Šumave klesli teploty aj pod mínus 25 stupňov Celzia. Maďarské úrady zase motoristov varovali pred výdatnými snehovými zrážkami v západnej časti krajiny.

Ťažkosti v súvislosti s počasím zaznamenali aj vo Francúzsku, kde sa objavili zápchy na diaľniciach.

Vodiči na väčšine územia Británie sa stretávajú s namrznutými cestami a snehom a britské úrady varujú pred tvorbou námrazy. Kvôli rozmarom zimného počasia museli byť už v piatok uzavreté letiska v Leedse a Liverpoole, v sobotu bola prevádzka obnovená.

V sobotu má naopak kvôli nepriaznivým meteorologickým podmienkam ťažkosti amsterdamské letisko, ktoré niekoľko letov zrušilo. Snežilo okrem iného aj vo Švajčiarsku a na juhozápade Nemecka, kde by v pohorí Čierny les mohlo napadnúť až 40 centimetrov sne­hu.

Spravodajská stanica BBC varovala, že poľadovicou sú najviac ohrozené sever Anglicko, Wales, južné Škótsko a Severné Írsko. V anglickom regióne East Midlands severne od Londýna sa zhruba 2-tisíc domácností ocitlo bez dodávok elektrickej energie.

Britániu zasiahlo sneženie už v piatok, čo vyústilo do nočného chaosu na cestách. Zhruba tridsať ľudí vrátane tehotnej ženy muselo stráviť noc v kostole v Sheffielde po tom, čo ich diaľkový autobus uviazol v závejoch. Podobný osud stretol mnoho vodičov na diaľnici M1, ktorá spája Londýn so severným Anglickom.

Meteorologický úrad vydal pre celé územie Spojeného kráľovstva takzvanú žltú výstrahu, ktorá je najnižšia z troch stupňov a znamená varovanie pred nepriaznivými podmienkami. Meteorológovia predpokladajú, že zlé počasie bude panovať až do stredy. Dopravu na cestách môže navyše skomplikovať topenie snehu a jeho opätovné zmrznutie.

Pre prívaly snehu boli v piatok uzavreté britské letiská v Liverpoole a Leedse, aby technické služby mohli vyčistiť vzletové a pristávacie dráhy. Časť letov bola presmerovaná do Manchestru, kde sa kvôli tomu cestujúci potýkali s meškaniami. V sobotu sa už prevádzka na letiskách vrátil do normálu.

Naopak holandské aerolinky KLM ohlásili, že niektoré ich lety odbavované na amsterdamskom letisku Schipol sú v sobotu zrušené, prípadne oneskorené. Dôvodom je predveď sneženia.

Médiá vo Švajčiarsku v sobotu informovali, že po Vianociach na blate napadol konečne prvýkrát v tohtoročnej zimnej sezóne sneh aj v nížinách a údoliach. Policajti hlásia kvôli snehu množstvo dopravných nehôd. Problémy mala aj železnica: vlaky nejazdili napríklad medzi Ženevou a Bernom, ochromená bola aj prímestská železnica v metropole. S hustým snežením sa potýkalo letisko v Zürichu, ktoré odbavovalo lety so zhruba hodinovým oneskorením.