Ukrajincom sa automaticky odpojil jeden blok jadrovej elektrárne

ČTK | 28.12.2014 14:06
Šiesty blok Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny sa v nedeľu o piatej ráno automaticky odpojil od siete vďaka systému ochrany pred vnútorným poškodením generátora. Podľa úradov príčina zatiaľ nie je jasná, ale úroveň radiácie nepresiahla limity.

„Reaktor je teraz na 40 percentách svojej kapacity. Príčiny aktivácie ochrany sa zisťujú. V tejto chvíli je v prevádzke päť blokov (elektrárne) s celkovou kapacitou 4530 megawattov,“ citovala tlačová agentúra Ukrinform ukrajinskej ministerstvo energetiky.

Žiadne ďalšie podrobnosti úrad neuviedol, ubezpečil však, že radiácia v elektrárni aj v bezpečnostnej zóne okolo nej nepresahuje limity.

Záporožská jadrová elektráreň je podľa Ukrinformu s celkovou kapacitou 6000 megawattov najväčším energetickým zariadením nielen na Ukrajine, ale v celej Európe. V prevádzke má šesť blokov, každý s výkonom 1000 megawattov. Prvý začal dodávať elektrinu do rozvodnej siete v roku 1984. V poslednej dobe táto elektráreň zabezpečuje vyše 22 percent spotreby elektrickej energie v krajine.