Rusi možno budú žiadať od Kyjeva predčasné splatenie požičaných miliárd

ČTK | 10.01.2015 19:15
Rusko by mohlo v dohľadnom čase požadovať od Ukrajiny, aby predčasne splatila úver vo výške troch miliárd dolárov. Oznámila to v sobotu agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z ruskej vlády. Kyjev vraj neplní dohodnuté podmienky a ukrajinskej ekonomike hrozí bankrot.

„Situácia, ktorá vzniká v ukrajinskej ekonomike a financiách, svedčí o tom, že veľa parametrov, ktoré boli podmienkou poskytnutia ruskej pôžičky, sa porušuje,“ povedal zdroj. „Za týchto okolností je úplne pravdepodobné, že Rusko bude nútené v najbližšej dobe od Ukrajiny požadovať, aby dlh vo výške troch miliárd dolárov predčasne splatila,“ varoval.

V decembri 2013 sa vtedajší prezidenti oboch krajín Vladimir Putin a Viktor Janukovyč dohodli, že Rusko nakúpi ukrajinské dlhopisy za 15 miliárd dolárov. Zakrátko Kyjev takto získal prvú časť vo výške troch miliárd dolárov, ďalšie nákupy ale vzhľadom k februárovému zvrhnutiu Janukovyča už nenasledovali.

Vlani v septembri ruský minister financií Anton Siluanov v tlači varoval, že Moskva môže mať dôvod žiadať vrátenie pôžičky, pretože Kyjev vzhľadom na devalváciu hrivny zrejme poruší podmienku, aby zadlženosť krajiny nepresiahla 60 percent hrubého domáceho produktu.

V sobotu minister vyhlásil, že Ukrajina túto podmienku pôžičky porušila, ale Rusko sa ešte nerozhodlo, či bude požadovať jej okamžité splatenie.

„Prekvapuje to, že ukrajinský štátny rozpočet so splatením týchto troch miliárd nepočíta, hoci voči iným veriteľom Ukrajina svoje záväzky plní,“ pozastavil sa Siluanov.

Ukrajina je v situácii, keď žiada, aby hneď po januárovej návšteve misie Medzinárodného menového fondu (MMF) dostala naraz tri splátky z dohodnutého úverového programu, čo podľa agentúry Reuters má predstavovať viac ako štyri miliardy dolárov.

Finančnú pomoc Ukrajine podmieňuje MMF reformami, v tých ale podľa expertov krajina príliš nepokročila.

MMF schválil dvojročný záchranný program pre Ukrajinu koncom vlaňajšieho apríla. Program pomoci má odvrátiť hroziaci kolaps ukrajinskej ekonomiky v situácii, keď sa východ krajiny otriasa povstaním proruských separatistov a Rusko požaduje za dodávky svojho plynu platby vopred.

Európska komisia tento týždeň navrhla poskytnúť Ukrajine ďalšiu finančnú pomoc v podobe strednodobej pôžičky vo výške 1,8 miliardy eur. Návrh komisie musia ešte schváliť vlády krajín EÚ a Európsky parlament.