Merkelová: Stretnutie o Ukrajine bude až po zreteľnom pokroku

ČTK | 11.01.2015 08:14
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
Štvorstranný summit o situácii na východe Ukrajiny sa neuskutoční, kým nebude vidieť reálny pokrok v plnení minských dohôd o urovnaní krízy. Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi to v telefonickom rozhovore povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v decembri navrhol, aby sa 15. januára v Astane mohlo uskutočniť rokovanie lídrov Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny o konflikte s proruskými separatistami, v ktorom od vlaňajšieho apríla bolo zabitých viac ako 4 700 ľudí.

Telefonát medzi Merkelovou a Putinom sa podľa hovorcu nemeckej vlády uskutočnil ešte v sobotu a kancelárka privítala úsilie Ruska o vyriešenie krízy. Avšak nemohla potvrdiť, že štvorstranný summit sa uskutoční, či už v Astane alebo niekde inde. Merkelová v ďalšom telefonáte hovorila aj s Porošenkom.

Merkelová podľa hovorcu dala Putinovi najavo, že všetky strany musia urobiť všetko, čo môžu, aby sa minské dohody plnili. „Rusko by malo využiť svoj vplyv na proruských separatistov, aby sa dospelo ku kompromisu,“ upozornil hovorca Steffen Seibert. Kancelárka je podľa neho pretrvávajúcim napätím a humanitárnou situáciou na východe Ukrajiny znepokojená.

Podľa Kremľa sa telefonát medzi Putinom a Merkelovou uskutočnil z nemeckej iniciatívy a Putin v ňom zdôraznil dôležitosť dodržiavania prímeria, ako aj podpory pre hospodársku obnovu postihnutých oblastí na juhovýchode Ukrajiny. Ruský prezident tiež naliehal na nevyhnutnosť nadviazania priameho dialógu Kyjeva so separatistami.

Minské dohody, uzatvorené začiatkom septembra medzi Kyjevom a separatistami kontrolujúcimi časť Doneckej a Luhanskej oblasti, tzv. Donbas, okrem iného počítajú s obojstranným prímerím, usporiadaním miestnych volieb podľa ukrajinských zákonov, stiahnutím nezákonných ozbrojených zoskupení z Ukrajiny a oslobodením zajatcov.

Obe strany sa pravidelne vzájomne obviňujú, že druhá strana tieto dohody neplní. V pondelok sa v Berlíne majú zísť šéfovia francúzskej, nemeckej, ruskej a ukrajinskej diplomacie, aby rokovali o situácii na východe Ukrajiny a o plnení 12 bodov minských dohôd.

Merkelová minulý štvrtok vyhlásila, že zatiaľ nemožno zrušiť sankcie vyhlásené Európskou úniou proti Rusku kvôli anexii Krymu a pre ruskú rolu v konflikte na východe Ukrajiny. „Zavedenie sankcií malo isté príčiny a tieto sankcie môžu byť stiahnuté len vtedy, keď budú tieto príčiny odstránené,“ povedala Merkelová.

„A vzhľadom na to, že jednou z príčin bola anexia Krymu, je jasné, že tieto sankcie môžu byť odvolané až vtedy, keď uvidíme nejaký pokrok v otázke Krymu. A táto vec podľa mňa teraz veľmi nádejná nie je,“ dodala po rokovaní s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom v Berlíne.

Západ a Kyjev obviňujú Moskvu z poskytovania vojenskej pomoci separatistom a z priamej účasti ruských vojakov v bojoch v Donbase. Rusko tieto obvinenia odmieta, na východe Ukrajiny vraj bojujú len ruskí dobrovoľníci.