Moskva zrejme Janukovyča na Ukrajinu nevydá

SITA, ČTK | 12.01.2015 15:12, aktualizované: 
Viktor Janukovyč Foto: ,
Zvyrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.
Rusko s najväčšou pravdepodobnosťou nevydá zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča späť do vlasti. Agentúre Interfax to povedal zdroj blízky ruskej vláde.

Moskva tak podľa neho neurobí ani potom, čo Janukovyča Interpol zaradil na zoznam hľadaných osôb pre obvinenia ukrajinských úradov zo sprenevery a finančných podvodov. Exprezident žije v Rusku od jeho zosadenia po masových protestoch vo februári minulého roku.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov v pondelok konštatoval, že zaradenie na zoznam Interpolu umožňuje policajným silám 64-ročného Janukovyča zadržať a odovzdať na Ukrajinu.

Kyjev podľa Avakova žiadal zaradenie Janukovyča na zoznam hľadaných osôb už v marci 2014, organizácia túto žiadosť schválila až v januári. Bývalého prezidenta ukrajinská prokuratúra obviňuje z rozsiahlej korupcie a sprenevery, ktorými si on a jeho rodina nahonobili veľké bohatstvo. Janukovyč tvrdí, že nikto z jeho rodiny sa na korupcii či podvodoch nezúčastňoval.

Interpol vydal zatykač aj na exprezidentovho syna Oleksandra, bývalého predsedu vlády Mykolu Azarova a ďalších niekdajších hodnostárov, ktorí po minuloročnom páde Janukovyčovho režimu utiekli do Ruska.

Ruský generálny prokurátor Jurij Čajka pred časom uviedol, že ruské úrady doteraz nedostali žiadnu žiadosť od ukrajinských kolegov o vydaní Janukovyča a ďalších politikov.

Toto tvrdenie odmietol Avakov ako „lož na štátnej úrovni“, pretože ruské úrady vraj vytrvalo ignorujú ukrajinské žiadosti o zatknutie a vydanie exprezidenta a ďalších 23 osôb, a to v rámci príslušnej dohody Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ).

Po rozpade Sovietskeho zväzu sa na začiatku 90. rokov do SNŠ združilo niekoľko niekdajších sovietskych republík.