Navaľnyj: Bez sankcií by už Rusi boli v Odese

ČTK | 20.01.2015 14:06
Alexej Navaľný, Navaľnyj, Rusko, demonštrácia,... Foto: ,
Vodca ruskej opozície Alexej Navaľnyj na archívnej snímke.
Západné sankcie a zlá hospodárska situácia Rusku škodia, avšak bez nich by už ruská armáda bola v ukrajinskej Odese. V rozhovore s francúzskym denníkom Le Monde to povedal ruský opozičný vodca Alexej Navaľnyj.

Západný bojkot vyvoláva tlak na prezidenta Vladimira Putina najmä vnútropoliticky a oslabuje ho, povedal bloger v telefonickom rozhovore.

Putinovo postavenie na medzinárodnej scéne je podľa Navaľného teraz nepochybne slabšie. „V Rusku je však úplne iná situácia. Putin rozpútal vojnu práve preto, že jeho medzinárodné postavenie slabne. Značná časť verejnej mienky ho za to podporuje,“ konštatoval.

Ruský prezident podľa Navaľného v dôsledku sankcií posilňuje vnútorné represie a dusí médiá. „Pokiaľ ide o dlhodobú perspektívu, nemám odpoveď. Putin má jediný ambiciózny plán: zomrieť vo vlastnej posteli ako doživotný prezident. Rusko pôjde cestou Bieloruska, nacionalizmus bude posilňovať,“ usudzuje Navalnyj.

Kremeľ sa podľa Navaľného nemôže reálne zapojiť do mierového urovnania na Ukrajine. „Pre Vladimira Putina je to otázka politického prežitia. Nemôže si dovoliť, aby Ukrajina dosiahla akékoľvek úspechy. Bol by to príliš nebezpečný príklad pre Rusov aj pre ostatné krajiny regiónu,“ povedal ruský opozičník francúzskemu listu.

Navaľnyj sa zveril aj so svojím názorom na karikatúry, ktoré publikoval francúzsky týždenník Charlie Hebdo a ktoré poburujú moslimov. „Som proti cenzúre, sám som jej obeťou. Brániť ruským médiám, aby karikatúry uverejnili, je hlúpe riešenie. Príznačné však je, že svojou nacionalistickou rétorikou Putin sám podnecuje náboženský fundamentalizmus, či už pravoslávny alebo islamský v Čečensku,“ konštatoval Navaľnyj.