Na protiislamskú demonštráciu v Lipsku prišlo 1 500 ľudí

ČTK | 21.01.2015 20:09
V Lipsku na východe Nemecka sa večer začala demonštrácia miestnej odnože hnutia vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida), účasť ale nedosahuje avizovaných niekoľko desiatok tisíc.

Podľa serveru denníka Leipziger Volkszeitung (LVZ) sa na úvodnom zhromaždení zišlo okolo 1 500 demonštran­tov, v uliciach prevažujú odporcovia hnutia. Vedenie Pegidy v Drážďanoch, kde hnutie vzniklo, sa zároveň od akcie v Lipsku dištancovalo.

Lipská odnož Pegidy, ktorá si hovorí Legida, pôvodne ohlásila očakávanú účasť 60-tisíc demonštrantov. Podľa LVZ ale krátko pred oficiálnym začiatkom demonštrácie bolo na mieste zhromaždenia len 700 ľudí, pred 19:00 SEČ sa ich počet zhruba zdvojnásobil. V príchode na miesto bránili priaznivcom Legidy aj účastníci 19. protidemon­štrácie. Na odporcov islamu pokrikovali „zmiznite odtiaľto“.

Príchod demonštrantov skomplikovali aj problémy na železnici. Podľa spoločnosti Deutsche Bahn popoludní neznámi útočníci na dvoch miestach poškodili zabezpečovacie zariadenie na hlavnej trati z Drážďan do Lipska a vlaky museli byť vedené náhradnou trasou. Neznámy podpaľač tiež poškodil káblové vedenie na hlavnej stanici v Lipsku, takmer polovicu koľají kvôli tomu nie je možné využívať.

Od demonštrácie v Lipsku sa dištancovalo vedenie Pegidy v Drážďanoch. Urobilo tak, pretože sa zástupcovia Legidy odmietli zaviazať k zoznamu požiadaviek, s ktorými drážďanské hnutie od začiatku vystupuje. „Nič z toho, čo bude v Lipsku večer povedané a žiadané, nie je s nami dohodnuté,“ zdôraznila vo vyhlásení na Facebooku hovorkyňa Pegidy Kathrin Oertelová. Vyjadrila tiež obavy, že by mohli byť udalosti v Lipsku pre celé hnutie kontraproduktívne.