Thajská expremiérka nesmie päť rokov pôsobiť v politike

SITA | 23.01.2015 09:22
Thajsko, Jinglak Šinavatrová Foto: ,
Thajská expremiérka Šinavatrová
Thajské úrady uštedrili v piatok zvrhnutej premiérke Jinglak Šinavatrovej dvojitý úder, keď jej zakázali nasledujúce roky pôsobiť v politike a chcú ju začať stíhať pre korupciu, za čo by mohla ísť dokonca za mreže.

Tieto kroky by mohli vystupňovať napätie v už aj tak politicky rozdelenej krajine, v ktorej stále platí po májovom puči výnimočný stav. Thajský parlament odhlasoval expremiérke zákaz účasti na politike na päť rokov pre údajnú nedbanlivosť.

Konkrétne ide o nezrovnalosti v štátnych dotáciách určených pre projekt na podporu pestovateľov ryže, ktorý mal pomôcť chudobným farmárom. Krátko pred rozhodnutím parlamentu štátna prokuratúra oznámila, že v prípade podá žalobu. V prípade uznania viny hrozí Šinavatrovej až desaťročný trest.

Thajská armáda rozhodla o celoplošnom vyhlásení stanného práva v máji niekoľko dní predtým, ako sa prostredníctvom puču ujala vedenia krajiny. Reagovala tým na niekoľko mesiacov trvajúce násilné pouličné protesty namierené na zosadenie premiérky Šinavatrovej.