Šéfovia štyroch štátov budú v stredu rokovať o Ukrajine

ČTK | 08.02.2015 09:31, aktualizované: 
Merkelová, Porošenko, Putin, Hollande Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ruský prezident Vladimir Putin, francúzska hlava štátu Francois Hollande a ukrajinský prezident Petro Porošenko počas rokovaní v Miláne.
Angela Merkelová, François Hollande, Petro Porošenko a Vladimir Putin sa v nedeľu telefonicky dohodli, že o ukrajinskej kríze budú rokovať v stredu v Minsku.

Podľa tlačových agentúr to v Berlíne oznámil hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. Putin v Moskve oznámil, že summit bude, ak sa do tej doby podarí zladiť stanoviská. Merkelová a Hollande oživili diplomatické úsilie o ukončenie ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny novým mierovým plánom. Vo štvrtok a v piatok s ním v Kyjeve a v Moskve zoznámili Porošenka a Putina.

Počas nedeľnej telefonickej konferencie štvorica „ďalej pracovala na opatreniach v súvislosti s úsilím dospieť ku komplexnému urovnaniu konfliktu na východe Ukrajiny“, citujú médiá zo Seibertovho vyhlásenia.

„Táto práca bude pokračovať zajtra (v pondelok) v Berlíne s cieľom usporiadať v stredu v Minsku summit v ‚normandskom formáte‘,“ spresnil nemecký hovorca. Dodal, že v ten istý deň sa v bieloruskej metropole tiež zídu signatári Minskej dohody z vlaňajšieho septembra, vrátane zástupcov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), Ukrajiny, Ruska a proruských separatistov.

Putin podľa agentúry TASS v Moskve po telefonickej konferencii oznámil, že minský summit sa 11. februára uskutoční, ak sa do tej doby podarí zladiť postoje.

„Dohodli sme sa, že sa budeme snažiť zorganizovať stretnutie v tomto (normandskom) formáte medzi šéfmi štátov a vlád v Minsku a budeme sa orientovať na stredu, ak sa do tej doby podarí dohodnúť niekoľko stanovísk, ktoré sme v poslednej dobe intenzívne posudzovali,“ uviedol podľa ruskej agentúry Putin.

Označenie normandský formát pochádza z vlaňajšieho júna, keď sa Porošenko prvýkrát po svojom májovom zvolení prezidentom stretol s Putinom pri oslavách výročia vylodenia Spojencov v Normandii za druhej svetovej vojny. Schôdzku vtedy pomohli sprostredkovať a zúčastnili sa jej francúzsky prezident a nemecká kancelárka.