Kaliňák neplánuje meniť kvórum potrebné pre platnosť referenda

SITA | 12.02.2015 16:46
Minister vnútra Robert Kaliňák zatiaľ neplánuje meniť kvórum potrebné pre platnosť referenda. Podľa šéfa rezortu vnútra sa veľmi ťažko dá určiť správne číslo potrebnej volebnej účasti - či má byť 20, 30 alebo 40 percent všetkých voličov.

„Mocou sú poverení všetci občania. Kvórum 50 percent je logické preto, aby rozhodovala väčšina a nie menšina o väčšine,“ povedal počas parlamentnej Hodiny otázok Kaliňák. Pripustil, že aj na otázku o znížení kvóra sa dá spýtať občanov v referende.

Minister vnútra by sa skôr sústredil na to, aby sa objasnil nejednoznačný výklad, ako naložiť s výsledkami referenda. „Ľudia musia vedieť, čo môžu referendom dosiahnuť,“ konštatoval. Dnes podľa Kaliňáka môže referendum zaviazať parlament, aby niečo schválil, na druhej strane majú poslanci slobodný mandát a hlasujú výhradne podľa svojho vedomia a svedomia.

Kaliňák, ktorý odpovedal na otázku poslanca za OĽaNO Miroslava Kadúca, opozičnému zákonodarcovi pripomenul, že Švajčiarsko vzniklo v roku 1291 a má za sebou viac ako 700 rokov. Obyčajní ľudia zvyknú argumentovať, že Švajčiarsko referendové kvórum nepozná.

Viaceré politické strany prišli po sobotňajšom referende s návrhmi, ako upraviť legislatívu o plebiscite. Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic napríklad navrhuje, aby sa celoštátne referendá konali vždy spolu s parlamentnými voľbami, miestne referendá s komunálnymi voľbami a krajské s regionálnymi voľbami. Podobný návrh má aj hnutie OĽaNO a SaS. Obyčajní tiež navrhujú zrušiť kvórum potrebné pre platnosť referenda. Strana SaS prišla s tým, že by sa mali zlúčiť volebné komisie, aby na referendum a voľby dohliadala iba jedna komisia. Líder liberálov Richard Sulík by zároveň otvoril otázku o možnom znížení podpisov potrebných pre vyhlásenie celoštátneho referenda z dnešných 350-tisíc na menej.