Ďalší útok na karikaturistu: Streľbu v Kodani neprežil jeden človek

ČTK | 14.02.2015 18:15, aktualizované: 
Dánsko, kaviareň, streľba, karikatúra Foto:
Rozstrieľaný výklad kaviarne v Kodani, na ktorú strieľali dvaja útočníci.
Pri streľbe počas diskusie o slobode slova, ktorú v Kodani usporiadal karikaturista Lars Vilks, zomrel jeden človek. Traja policajti boli zranení.

Podľa dánskych médií polícia pátra po dvoch páchateľoch, ktorí údajne zvonku strieľali na budovu, v ktorej sa akcia konala. Podľa svedkov ušli v automobile Volkswagen Polo. Predtým padli desiatky výstrelov. V noci na nedeľu došlo v centre Kodane pred tamojšou synagógou k ďalšej streľbe, keď útočník zabil mladého Žida a postrelil dvoch policajtov. V nedeľu ráno polícia oznámila, že atentátnika zabila a oba útoky mal na svedomí práve tento páchateľ.

Sobotňajší útok sa odohral len päť týždňov od atentátu na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, pri ktorom islamisti zabili 12 ľudí. Francúzsky prezident Francois Hollande označil streľbu v Kodani za opovrhnutiahodný čin. Do Kodane má prísť aj francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Švédsky karikaturista Vilks (68) v minulosti karikoval proroka Mohameda. Sobotňajšej akcie v Kodani sa zúčastnil aj francúzsky veľvyslanec v Dánsku Francois Zimeray. Vilks ani Zimeray zranení neboli.

Dánska polícia pátra po dvoch útočníkoch.... Foto: SITA/AP, Kenneth Meyer
Dánsko, streľba, karikaturista Dánska polícia pátra po dvoch útočníkoch. Pomáhajú jej aj nemeckí policajti.

Vilks sa už v minulosti stal terčom vyhrážok kvôli kontroverzným karikatúram proroka Mohameda s hlavou psa z roku 2007. Pri pobytoch v Dánsku dostáva policajnú ochranu.

K incidentu došlo v kaviarni Krudttoenden na severe Kodane počas akcie s názvom „Umenie, rúhanie a sloboda slova“. Podľa stanice TV2 zostalo v oknách asi 30 dier po guľkách a najmenej dvoch ľudí, vrátane najmenej jedného policajtu, vyniesli na nosidlách.

Streľba z automatických zbraní a krik

„Počul som streľbu z automatických zbraní a krik. Polícia streľbu opätovala a ja som sa schoval za bar. Nemohol som tomu veriť, bolo to ako vo filme,“ povedal TV2 jeden z rečníkov na udalosti Niels Ivar Larsena. Jedna zo spoluorganizátoriek akcie Helle Merete Brixová povedala, že videla okolo bežať zamaskovaného muža. „Rozhodne to považujem za útok na Larsa Vilksa,“ dodala.

Ďalšia účastníčka akcie, Inna Ševčenková z hnutia Femen, na Twitteri uviedla, že v sále boli desiatky ľudí. Po streľbe prepukol v budove chaos. Po januárovom útoku na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo Vilks povedal, že ho menej pozývajú na prednášky, a to kvôli obavám o bezpečnosť.