Srbskej oceliarni má šéfovať Slovák

ČTK | 20.02.2015 06:10
Vedením srbskej štátnej oceliarne Smederevo zrejme bude poverený slovenský podnikateľ Peter Kamaraš, majiteľ firmy Pikaro, ktorá obchoduje so železnou rudou. Uviedla to vo štvrtok agentúra APA s odvolaním sa na správu v srbskom denníku Politika.

Štát chcel oceliareň predať americkej firme Esmark, rokovania o predaji však pred tromi dňami po niekoľkých mesiacoch skrachovali.

Srbský premiér Aleksandar Vučić v utorok uviedol, že vláda sa nedohodla na predaji spoločnosti Železara Smederevo, pretože nedostala od Esmark garanciu, že závod z 5000 zamestnan­cami nezavrie, akonáhle vyčerpá súčasné zásoby surovín. Vláda sa preto rozhodla, že stratová firma zostane v rukách štátu.

Podľa denníka Politika, ktorý sa odvoláva na informované zdroje, mali Esmark a slovenská firma Pikaro pôvodne spoločnú stratégiu, podľa ktorej mala slovenská firma dodávať oceliarňam suroviny. Nakoniec sa však tento plán neuskutočnil.

Srbská vláda kúpila oceliareň späť od americkej firmy U.S. Steel v roku 2012, aby zabránila jej uzatvoreniu v čase nízkych cien ocele a slabého dopytu.