Ukrajinská armáda: Nemôžeme ešte stiahnuť zbrane, separatisti provokujú

ČTK | 23.02.2015 11:20
Ukrajina, separatisti Foto: ,
Proruskí separatisti kontrolujú zničené ukrajinské tanky v dobytom Debaľceve.
Ukrajinská armáda obvinila proruských separatistov z vyvolávania provokácií pri prístave Mariupoľ, posledného veľkého mesta na juhovýchode Ukrajiny, ktoré doteraz zostáva pod kontrolou vlády.

Podľa ukrajinského velenia kvôli pokračujúcim útokom separatistov tak ešte nenastali podmienky pre stiahnutie ťažkých zbraní z frontu.

„Okolo poludnia sa v nedeľu v obci Kominternove v nárazníkovej zóne začala paľba z tankov na obec Zajčenko, ktorú kontrolujú povstalci. Po tejto paľbe povstalci nahlásili Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), že na nich strieľajú ukrajinskí tankisti,“ povedal hovorca ukrajinských jednotiek v Mariupole Ditrij Čalyj. K podobným provokáciám podľa neho došlo v nedeľu ešte na ďalších dvoch úsekoch frontu. Ukrajinská strana pritom tvrdí, že už 15. februára dodržiava prímerie.

Separatisti naopak hlásia, že ich postavenie pri Mariupole ostreľovali dobrovoľnícke jednotky vládnych síl z tankov a mínometov.

Ukrajina: Zbrane stiahneme, až keď stíchne paľba

Ukrajinské velenie v pondelok upozornilo, že ťažké zbrane začne sťahovať až po tom, čo na fronte zavládne úplné prímerie. „Sme v prvej etape predbežných podmienok, a tou je úplné prerušenie paľby. Keď teroristi prestanú s palebnými prepadmi našich pozícií, naplníme druhý variant. Doteraz však k prerušeniu paľby nedošlo,“ vyhlásil hovorca ukrajinskej protipovstaleckej operácie Anatolij Stelmach. Dodal, že v noci povstalci dvakrát ostreľovali z diel ukrajinské pozície.

Hovorca generálneho štábu Vladyslav Selezňov upozornil, že podľa minských dohôd má stiahnutie ťažkých zbraní z frontu nasledovať po tom, čo stíchnu zbrane, ale doteraz k tomu nedošlo. „Doteraz pokračuje ostreľovanie ukrajinských pozícií, a tak zatiaľ nie je stiahnutie ťažkých zbraní možné,“ povedal.

Podľa minských dohôd majú byť ťažké zbrane – podľa ráže a dostrelu – stiahnuté do takej vzdialenosti, aby medzi nimi vznikla vzdialenosť najmenej 50 kilometrov. Ukrajinská armáda má svoje delá a raketomety sťahovať od frontovej línie, povstalci od línie dotyku z 19. septembra. Sťahovanie zbraní sa má začať do dvoch dňov od prerušenia paľby a dokončiť sa do dvoch týždňov.