Slovensko a Filipíny rozšíria spoluprácu

SITA | 23.02.2015 18:00
Miroslav Lajčák Foto:
Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
Slovensko a Filipíny rozšíria politickú aj ekonomickú spoluprácu. Ako informoval hovorca ministra zahraničných vecí Peter Stano, dnes na rokovaniach v Manile sa na tom dohodli ministri zahraničných vecí oboch krajín Miroslav Lajčák a Albert del Rosario.

„V našich vzťahoch bola dlhá pauza a máme čo doháňať,“ konštatoval slovenský podpredseda vlády a minister zahraničia Lajčák, ktorý je po 17 rokoch prvým členom slovenskej vlády, ktorý navštívil Filipíny.

„Filipíny sú jednou z najdynamickejších ekonomík v jednom z najdynamickejších regiónov sveta. Existuje tu veľký potenciál a všetky predpoklady na intenzívnejšiu spoluprácu a dialóg. Sme odhodlaní tento potenciál využiť a pretaviť ho do konkrétnej podoby a konkrétnych výsledkov,“ zdôraznil Lajčák po rokovaní so svojim filipínskym partnerom Rosariom a predstaviteľmi ministerstiev obrany, obchodu, energetiky a poľnohospodárstva.

Filipíny so svojou stomiliónovou populáciou, ekonomickým rastom okolo šesť percent, stúpajúcou spotrebou a rastúcim dopytom ponúkajú pre Slovensko možnosti najmä v oblastiach energetiky, infraštruktúry, obranného priemyslu a poľnohospodárstva.

S cieľom oživiť bilaterálne vzťahy a vytvoriť predpoklady na konkrétnu spoluprácu podpísali ministri oboch krajín Spoločný akčný plán, ktorý dáva základ intenzívnym konzultáciám v politickej, ekonomickej i kultúrnej oblasti.

„Čelíme rovnakým globálnym témam ako sú ekonomické výzvy, klimatické zmeny či extrémizmus a hrozba terorizmu. Preto je len logické, že chceme zintenzívniť náš dialóg,“ uviedol Lajčák po podpise dokumentu a poukázal na veľké rezervy najmä vo vzájomnom obchode.

„Momentálna obchodná výmena medzi našimi krajinami zaostáva za reálnymi možnosťami a teraz bude úlohou pre naše vlády vytvoriť priaznivé podmienky na rozvoj väčších ekonomických aktivít, napríklad v podobe prípravy dohody o zamedzení dvojitého zdanenia a ochrane investícií,“ konštatoval. S partnermi rokoval aj o možnostiach dvojstranných výmen v oblasti školstva a kultúry.

Miroslav Lajčák zároveň pozval ministra Alberta del Rosaria na návštevu Slovenska. Za dobrý príklad obojstranne výhodnej spolupráce považuje Lajčák projekt plynovej elektrárne v meste Batangas, ktorú stavia slovenská firma Istroenergo Group Levice spolu s filipínskym partnerom.

Počas prehliadky staveniska asi 100 km južne od Manily označil šéf slovenskej diplomacie tento projekt za zdroj inšpirácie aj pre ďalšie slovenské podniky, a to nielen v energetike.

Filipíny trpia nedostatkom elektrickej energie a okrem tradičných tepelných zdrojov sa začínajú zaujímať aj o alternatívne energie z obnoviteľných zdrojov.

Minister Lajčák rokoval v Manile aj s viceprezidentom Jejomarom C. Binayom, s ktorým prediskutovali aktuálny vývoj v oboch krajinách a perspektívy na zvýšenie vzájomného vývozu a dovozu.

Stretol sa aj s primátorom Manily a bývalým prezidentom Josephom Estradom, s ktorým položil veniec k pamätníku filipínskeho národného hrdinu Josého Rizalu, a s predsedom filipínskeho Senátu Franklinom Drilonom.