Česko sa pýta po masakri, čo robiť s veľkým počtom zbraní

Miroslav Čaplovič | 26.02.2015 08:24
Človek s povesťou čudáka sa zmenil na masového vraha. Páchateľ najhroznejšieho jednorazového zločinu v Česku za posledných viac ako štyridsať rokov sa síce podieľal na vzniku problémov, ale nikto si nevšimol, že by prejavoval sklony k násiliu. V utorok okolo obeda v Uherskom Brode zastrelil osem ľudí a potom spáchal samovraždu.

Po masakri sa otvára v Českej republike debata o držaní zbraní. Na jednej strane stoja tí, čo tvrdia, že počet zbrojných preukazov je privysoký. Opačný tábor sa nazdáva, naopak, že uvažovanie o zmene je nepotrebné.

Zapaľovanie sviečok pred miestom tragédie v... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Česko, Uherský brod Zapaľovanie sviečok pred miestom tragédie v Uherskom Brode. Deväť zabitých v krátkom čase znamená najhorší masaker v novodobých českých dejinách.

Vyberal zo smetiakov

Páchateľ ohavného zločinu mal 62 rokov. Reštauráciu Družba, do ktorej prišiel vraždiť, si vybral náhodne alebo preto, že predpokladal, že v čase obeda tam nájde dosť ľudí. „Netuším, prečo sa rozhodol pre tento podnik. Nechodieval sem,“ povedal denníku Blesk čašník Martin Polák, ktorý mal v utorok voľno. Poznal ho z videnia. Žije totiž neďaleko domu, v ktorom býval vrah.

Šéf mestskej polície Radek Šustek si pamätá páchateľa ako čudáka, ktorý nevychádzal dobre s manželkou. Strážnici dostávali sťažnosti od susedov, že obaja robievajú hluk. „Boli problémy v ich súžití. Bola, mierne povedané, tiež zvláštna,“ poznamenal Šustek pre portál iDNES. Viaceré médiá citujú obyvateľov z ulice, na ktorej býval problémový manželský pár, že žena pila alkohol. „Občas vykrikovala z balkóna, že ju sledujú z vesmíru,“ podotkol spomínaný čašník Polák. Ďalší o nej tvrdia, že dokonca pľuvala na okoloidúcich.

Muž sa na verejnosti často neobjavoval, väčšinu času trávil doma. Keď vyšiel von, obyvatelia ho vídavali, ako nazerá do odpadkových košov, či v nich nájde niečo zaujímavé. „V posledných rokoch nikde nepracoval. V minulosti bol zamestnaný vo firme na spracovanie dreva. O prácu však prišiel. Nerobila ani jeho manželka, ktorú predtým zamestnávala odevná spoločnosť,“ napísal server Aktuálně.

Ohavný zločin s porovnateľným počtom obetí sa stal naposledy v Česku v lete 1973. Olga Hepnarová, ktorá mala 22 rokov, v Prahe cielene vrazila s požičaným nákladiakom do ľudí, čo čakali na električkovej zastávke. Usmrtila osem osôb. Súd nad ňou vyniesol rozsudok smrti. Zabijak v Uherskom Brode najprv zastrelil čašníčku. Potom zavraždil všetkých sedem mužov, čo sedeli za spoločným stolom. „Boli to stáli hostia, ktorí chodievali do reštaurácie Družba na obedové menu,“ napísal Blesk.

Mal zbrojný preukaz

Polícia oznámila, že na mieste činu našla dve zbrane. „Sú to revolver Alfa vzor 820 a pištoľ CZ75B. Patrili útočníkovi, mal ich legálne,“ informoval podľa Českej televízie hovorca krajskej polície Pavel Benedikt Stránský.

Portál iDNES predpokladá, že masaker v Uherskom Brode rozvíri diskusiu o držaní zbraní. Medzi prvými sa už ozval minister vnútra Milan Chovanec. „V Česku je držaných pomerne veľa zbraní. Je otázne, či chceme, aby v našej spoločnosti bolo toľko držiteľov zbrojných preukazov,“ upozornil pred kamerami televízie Prima. Prípadné zmeny však zatiaľ nekonkretizoval.

Napríklad v internetovej debate na iDNES sa však nájde minimum čitateľov, ktorí by súhlasili s Chovancom. Väčšina ľudí mu v podstate odkázala, že každý má právo na svoju ochranu legálne držanou zbraňou. Ak sa má o niečom uvažovať, tak nech sú to prísnejšie podmienky pre žiadateľov o zbrojný preukaz a pravidelná previerka ich spôsobilosti, ak získajú možnosť vyzbrojiť sa.

Kriminalisti zatiaľ neoznámili, koľko rokov zabijak vlastnil revolver a pištoľ. Médiá usudzujú, že ich mal dlhší čas, lebo ako čudák by musel mať problém dostať sa k nim legálne.

Policajné auto zaparkované pred domom strelca z... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Česko, Uherský Brod, streľba Policajné auto zaparkované pred domom strelca z Uherského Brodu, z ktorého vyviedli jeho manželku.

Upozornenie psychiatričky

Džamila Stehlíková, povolaním psychiatrička, ktorú v Česku poznajú ako exministerku pre ľudské práva a menšiny, je presvedčená, že legislatíva je slabá, v opačnom prípade by bola nádej predísť tragédii v Uherskom Brode. „Keby na vydanie zbrojného preukazu existovala povinnosť vstupného psychiatrického alebo psychologického vyšetrenia, s veľkou pravdepodobnosťou by ho vôbec nezískal,“ zdôraznila na svojom blogu.

Poukázala na to, že iba praktický lekár preveruje zdravotnú spôsobilosť uchádzača. Ten sa dostane na vyšetrenie k špecialistovi len v prípade podozrenia na nejaký problém. „Praktický lekár však nemusí rozpoznať psychickú odchýlku, veľa ľudí dokáže zatajiť napríklad závislosť od alkoholu nielen pred ním, ale aj pred vlastnou rodinou,“ varovala Stehlíková.

Tvrdí, že vyšetrenie u špecialistu by vo väčšine prípadov vylúčilo získanie zbrojného preukazu u problémových ľudí. Česká legislatíva vyžaduje v tomto smere iba posudok od praktického alebo závodného lekára. Na Slovensku, naopak, je podmienka absolvovanie psychologického vyšetrenia. České ministerstvo vnútra zatiaľ avizuje, že zavedie minimálne jednu zmenu. Plánuje, že psychiatri dostanú prístup do registra zbraní, aby zistili, či pacient má zbrojný preukaz.

Stehlíková sa ďalej nazdáva, že aj platné právne normy poskytovali možnosť, aby úrady včas odzbrojili muža: „Najabsurdnejšia je skutočnosť, že počas niekoľkých rokov sa budúci masový vrah správal asociálne, ale až do osudnej vraždy legálne držal strelnú zbraň, nikto mu ju nezhabal, čo polícia v prípade spáchania niektorých priestupkov môže nariadiť.“

Agentúra ČTK uviedla, že české ministerstvo vnútra registrovalo ku koncu minulého roku viac ako 292-tisíc držiteľov zbrojných preukazov. Tieto osoby legálne vlastnia dokopy približne 752-tisíc zbraní.

Masová vražda v Uherskom Brode

  • Miestny 63-ročný obyvateľ prišiel s dvoma zbraňami do reštaurácie Družba. V čase obeda sa v nej nachádzalo približne 25 hostí a niekoľko zamestnancov, čiže dokopy asi 30 osôb.
  • Zastrelil 43-ročnú čašníčku a sedem mužov vo veku 27 až 66 rokov. Tí, ktorí prežili, utiekli zadným vchodom. Bola medzi nimi aj jedna postrelená žena; je mimo ohrozenia života, lekári ju včera prebrali z umelého spánku. Ďalší človek sa zachránil tak, že v čase streľby bol na toalete (muž sa zamkol).
  • Prví policajti dorazili k reštaurácii o 12.47, čo bolo 9 minút od nahlásenia tragickej udalosti. Medzitým páchateľ telefonoval do televízie Prima, aby poslala štáb reportérov. Tvrdil, že veľa ľudí mu ubližuje a úrady mu nechcú pomôcť, preto je ozbrojený a má rukojemníkov. Polícia predpokladá, že v tej chvíli už boli zavraždené všetky jeho obete a v skutočnosti tí, čo sa zachránili, boli mimo reštaurácie.
  • Policajný vyjednávač sa telefonicky spojil s páchateľom, ten stále konal agresívne a strieľal na policajtov. Veliteľ bezpečnostnej akcie vyhodnotil situáciu tak, že do reštaurácie vyslal zásahovú jednotku. Zabijak vzápätí spáchal samovraždu (komando proti nemu ani raz nevystrelilo).

(čap)

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ