Chodorkovskij: Putin je ako nahý kráľ

ČTK | 27.02.2015 10:10
Putin hostí Alberta Foto:
"Putin vyzlečený do polovice tela nie je žiadny mocný vodca, je to nahý kráľ," vyhlásil Chodorkovskij s odkazom na fotografie, na ktorých napoly vyzlečený prezident dosahuje mimoriadne športové alebo lovecké výkony.
Bývalý najbohatší ruský oligarcha Michail Chorokovskij označil ruského prezidenta Vladimíra Putina za "nahého kráľa" a vyzval Západ na zintenzívnenie kontaktov s ruskou opozíciou. Na tlačovej konferencii v Londýne bývalý šéf mocného koncernu Jukos, ktorý strávil do roku 2013 desať rokov v ruskom väzení, predpovedal Rusku "dlhú agóniu".

Chodorkovskij bol považovaný za Putinovho mocného politického soka, kým ho odsúdili za údajné daňové podvody a krádeže obrovských objemov ropy. Vinu nikdy nepriznal a proces označoval za politickú pomstu Kremľa.

„Putin vyzlečený do polovice tela nie je žiadny mocný vodca, je to nahý kráľ,“ vyhlásil Chodorkovskij s odkazom na fotografie často kolujúce v ruských médiách, na ktorých napoly vyzlečený prezident dosahuje mimoriadne športové alebo lovecké výkony.

Ruská ekonomika bude podľa Chodorkovského ďalej slabnúť, čo vyvolá boj o moc medzi vplyvnými ruským klanmi, ktoré krajinu ovládajú.

Západné štáty by nemali váhať a budovať včas vzťahy s ruskou opozíciou. „Zajtra, keď sa režim zmení, budete musieť hľadať nové kontakty a budete na to mať málo času,“ odkázal ruský miliardár západným politikom.

Putin podľa Chodorkovského prežíva súmrak svojho vládnutia, ale záver jeho prezidentské éry bude bolestný a pre Západ nepredvídateľné. „Rusko bude musieť prejsť agóniou vedľa lôžka chorého vladára. Bude to bolestné pre obyvateľov a nebezpečné pre Západ,“ povedal.