Ukrajinská centrálna banka zvýši úrok na 30 percent

ČTK | 03.03.2015 13:16
Ukrajinská centrálna banka sa rozhodla prudko zvýšiť svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 30 percent z doterajších 19,5 percenta.

Oznámila to v utorok jej guvernérka Valerija Hontarevová. Banka sa pomocou zvyšovania úrokov snaží bojovať so stúpajúcou infláciou a slabosťou domácej meny.

Ukrajinská ekonomika sa potýka s negatívnymi dôsledkami povstania proruských separatistov na východe krajiny a minuloročnej anexie ukrajinského polostrova Krym Ruskom. Hontarevová už v januári vyzvala k rýchlym a rozhodným krokom proti „totálnej finančnej kríze“, v ktorej sa krajina podľa nej nachádza.

Nová úroková sadzba nadobudne platnosť v stredu. Centrálna banka tento rok prikročila k zvýšeniu úrokov už druhýkrát, vlani ich zvýšila celkom trikrát. Na začiatku minulého roka predstavovala jej kľúčová úroková sadzba 6,5 ​​percenta. Vyššie úroky síce zvyčajne podporujú kurz domácej meny a obmedzujú inflačné tlaky, majú ale zároveň negatívny vplyv na hospodársky rast, pretože zvyšujú náklady na pôžičky.

Hrubý domáci produkt Ukrajiny sa v minulom štvrtom štvrťroku znížil oproti predchádzajúcemu kvartálu o 3,8 percenta, v medziročnom porovnaní sa prepadol dokonca o 15,2 percenta.

V februári uzavrela Ukrajina s Medzinárodným menovým fondom (MMF) predbežnú dohodu o novej finančnej pomoci vo výške 17,5 miliardy dolárov. Celkovo by Ukrajina mala počas nasledujúcich štyroch rokov získať od medzinárodných veriteľov zahŕňajúcich aj Európsku úniu 40 miliárd dolárov.