V Rusku zadržali dvoch podozrivých z vraždy Borisa Nemcova

SITA, ČTK, Pravda.sk | 07.03.2015 11:02, aktualizované: 
Boris Nemcov, vražda Foto: ,
Kvety a portrét Borisa Nemcova na mieste, kde zavraždili tohto ruského opozičného politika.
Riaditeľ ruskej tajnej služby Alexander Bortnikov v sobotu oznámil, že v rámci vyšetrovania minulotýždňovej vraždy opozičného politika Borisa Nemcova zadržali dvoch podozrivých páchateľov.

Bortnikov, šéf Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) ako nástupkyne sovietskej KGB, pre ruské médiá zadržaných identifikoval ako Zaura Dadajeva a Anzora Gubaševa.

Zároveň potvrdil, že o ich zatknutí informoval aj samotného prezidenta Vladimira Putina, ktorý bol častým terčom Nemcovovej kritiky. Jeho usmrtenie však tvrdo odsúdil a v stredu to označil za „hanebnú tragédiu s politickým podtextom“.

Nie je jasné, či sú podozriví priamo z vraždy

Nie je zatiaľ jasné, či FSB dvojicu podozrieva priamo z vraždy politika, ktorého zastrelili pred týždňom, keď so svojou priateľkou kráčal po moste v centre Moskvy neďaleko Kremľa.

Ruská opozícia viní z vraždy súčasné ruské vedenie, vrátane prezidenta Putina. Bývalý ruský vicepremiér a neskôr jeden z opozičných lídrov Nemcov okrem iného pripravoval správu, ktorá mala obsahovať dôkazy o ruskom vojenskom podiele na ukrajinskej kríze. Je vraj tiež možné, že Nemcovova vražda súvisí s jeho aktivitami v Jaroslavli, kde ho zvolili za poslanca tamojšieho snemu a kde odhaľoval machinácia miestneho vedenia.

Ruské vyšetrovacie úrady uviedli aj ďalšie hypotézy – vražda vraj mohla mať za cieľ poškodiť prezidenta Putina, mohla súvisieť s Nemcovovým osobným životom alebo s islamským extrémizmom.

Opozícia: Zomrel kvôli kritike Kremľa

Päťdesiatpäťročného Nemcova minulý piatok večer zastrelili neznámi páchatelia v centre Moskvy, keď kráčal po moste cez rieku Moskva s mladou Ukrajinkou, ktorá vyviazla bez zranení. Opozícia vraždu označuje za pomstu kvôli jeho kritike Kremľa, ako možný motív sa však spomína i pokus o destabilizáciu politickej situácie v Rusku alebo jeho podnikateľské aktivity.

V nedeľu sa do ulíc Moskvy vydali desaťtisíce ľudí, aby si pripomenuli pamiatku Nemcova. Účastníci smútočného pochodu mali ruské vlajky, portréty zavraždeného politika i kvetiny. Počas sprievodu ľudia volali heslá ako Rusko bez Putina, kritické heslá boli aj na transparentoch.

V utorok sa konal pohreb, telo Nemcova bolo vystavené od rána v Sacharovom stredisku v centre mesta. Ruské úrady nepustili do krajiny niektorých zahraničných politikov, ktorí sa chceli pohrebu zúčastniť.