Súd o vzatí do väzby exposlanca Smeru Jánoša nerozhodol

SITA, Pravda.sk, Pravda | 09.03.2015 11:36, aktualizované: 
Vladimír Jánoš Foto: ,
Exposlanca Vladimíra Jánoša priviezli policajti na výsluch.
Sudkyňa okresného súdu v Prievidzi mala rozhodovať o vzatí do väzby exposlanca Smeru Vladimíra Jánoša. Nestalo sa tak, súd bude pokračovať v utorok. Jánoša obvinili zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby. Na pokyn prokurátora bol v piatok zadržaný.

Po niekoľkohodinovom výsluchu bol opätovne umiestnený do policajnej cely a rozhodovanie o prípadnom vzatí do väzby bude pokračovať v utorok o 13:00. Informoval o tom hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus. Sudkyňa zároveň určila kauciu vo výške 20 tisíc eur, ktorú Jánoš zatiaľ nezložil.

Exposlanca Smeru Vladimíra Jánoša priviezli policajti na výsluch. Jánoš žiadne vyjadrenie novinárom neposkytol.

Prokurátor v nedeľu podal návrh na vzatie exposlanca do väzby. K dôvodom sa vzhľadom na trestné konanie bližšie nevyjadril.

V súvislosti s prípadom exposlanca Jánoša obvinila polícia v Prievidzi pre marenie spravodlivosti dvoch ľudí. Podľa neoficiálnych informácii právnik a lekár údajne zariadili falošné potvrdenie o tom, že Vladimír Jánoš nie je schopný vypovedať pred políciou.

“V piatok vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva policajného zboru z Prievidze vzniesol obvinenie zo zločinu marenia spravodlivosti 57-ročnému JUDr. Jozefovi N. z Prievidze a voči 71– ročnému MUDr. Vladimírovi M. z Prievidze. Obvinenie súvisí s trestným stíhaním, ktoré je vedené voči Vladimírovi J. Obvinenie sa týka lekárskeho potvrdenia, ktoré sa ukázalo, že je nepravdivé,” uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trenčíne Alena Antalová.

V stredu minulý týždeň na Vladimíra Jánoša podal Medzinárodný výbor pre boj s organizovaným zločinom, terorizmom a korupciou (ICOCRIM) trestné oznámenie za vyhrážanie a týranie blízkej a zverenej osoby, ktorého sa údajne dopustil na manželke a dcére. Po internete sa šíria nahrávky, ako žene vulgárne nadáva a vyhráža sa jej. Polícia tiež prijala aj preventívno-bezpečnostné opatrenia v súvislosti s bezpečnosťou zainteresovaných osôb.

Vzdal sa mandátu, obvinenia popiera

Vladimír Jánoš sa v stredu po medializácii prípadu vzdal poslaneckého mandátu v parlamete aj funkcie okresného predsedu strany v Prievidzi. "V posledných dňoch sa v médiách objavilo množstvo lží, poloprávd a nepravdivých obvinení v súvislosti s mojou osobou. Nikdy som sa nedopustil skutkov, z ktorých ma rôzne osoby obviňujú. Vzhľadom na vzniknutú situáciu som sa slobodne rozhodol, že sa vzdávam funkcie poslanca Národnej rady Slovenskej republiky a zároveň odstupujem aj z funkcie predsedu Okresnej organizácie strany Smer v Prievidzi,“ uviedol v stredu s tým, že k tomuto kroku sa rozhodol preto, aby si vytvoril dostatočný priestor na očistenie svojho mena a tiež v záujme svojej maloletej dcéry.

V piatok večer sa Jánoš dobrovoľne dostavil na políciu v Prievidzi. Tam mu doručili uznesenie o vznesení obvinenia zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby a na základe pokynu prokurátora Okresnej prokuratúry v Prievidzi ho zadržali. Policajti exposlancovi minulý týždeň zobrali aj legálne držané zbrane.