Putin je späť. Bez fám by bola nuda, okomentoval svoju neprítomnosť

ČTK | 16.03.2015 07:24, aktualizované: 
Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin vystúpil po vyše týždni na verejnosti. Všetky dohady špekulujúce o jeho zhoršenom zdraví či zosadení z funkcie tak rázne ukončil.
Ruský prezident Vladimir Putin sa prvýkrát po jedenástich dňoch objavil na verejnosti. V Petrohrade privítal kirgizského prezidenta Almazbeka Atambajeva. Neobvykle dlhá Putinova absencia vyvolala v Rusku špekulácie o jeho zdraví či politickom osude.

Putin sám svoju dlhšiu neprítomnosť pred kamerami komentoval. Podľa agentúry RIA Novosti novinárom povedal, že „bez fám by bola nuda“.

Na záberoch, ktoré zo stretnutia s Atambajevom vysielala televízia Rossija 24, Putin uvoľnene rozprával a pôsobil, že je vo zvyčanej forme.

Atambajev pred schôdzkou s ruským prezidentom povedal, že „Putin nielen chodí, ale aj preteká s autom“. Toto vyhlásenie vraj Atambajev urobil práve preto, aby vyvrátil šíriace sa zvesti. „V areáli paláca ma povozil v aute, takže nielen chodí, ale aj preteká a vozí hostí,“ povedal kirgizský prezident.

Osud šéfa Kremľu bol celý minulý týždeň predmetom živých špekulácií. Hovorilo sa o sprisahaní kremeľských jastrabov, ktorí mali populárnu hlavu štátu odstrániť, ak nie rovno zlikvidovať. Menej dramatické úvahy zahŕňali nachladnutie či svalové zranenie z Putinovho obľúbeného džuda.

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo)... Foto: Reuters
Vladimir Putin Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) vystúpil po 11 dňoch na verejnosti. V Petrohrade privítal kirgizského prezidenta Almazbeka Atambajeva.

Optimisti špekulovali o novej etape Putinovho údajného vzťahu s ruskou gymnastkou Alinou Kabajevovou. Nezostal vraj bez následkov a prezident vo Švajčiarsku pri pôrode osobne asistoval.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov novinárom v pondelok povedal, že o Putinovom zdraví už nepovie jediné slovo. „Desaťkrát sme to komentovali, viackrát to už ani nejde. Čím viac o tom hovoríme, tým viac sa klebety šíria. Preto už nebudeme nič hovoriť,“ skonštatoval hovorca.

Peskov novinárom vysvetlil, prečo sa rusko-kirgizský summit koná v Petrohrade a nie v Moskve, ako je to v podobných prípadoch obvyklé. V Petrohrade študuje dcéra kirgizského prezidenta, a tak vraj chcel spojiť stretnutie s Putinom i návštevu u dcéry.