Kyjev podmienil povstaleckú samosprávu voľbami

ČTK | 17.03.2015 18:30
Ukrajina, ukrajinskí vojenskí dobrovoľníci, Kyjev Foto: ,
Ukrajinskí vojenskí dobrovoľníci zhromaždení v Kyjeve pred odchodom na rotáciu na východ krajiny.
Ukrajinský parlament v utorok schválil novelu zákona o samospráve povstaleckých území na východe krajiny a odhlasoval aj ich zoznam. Platnosť zákona o samospráve najnovšie podmienil konaním komunálnych volieb.

Poslanci tiež prijali uznesenie, v ktorom samozvanú ľudovú republiku v Donbase označili za „dočasne okupované územia“. V rezolúcii vyzvali OSN a Európsku úniu, aby na východ Ukrajiny vyslali mierové misie.

Úprava zákona o samospráve vyvolala prakticky okamžite tvrdú kritiku povstalcov.

Na nové miestne voľby musia dohliadať

Zákon o osobitnom štatúte povstaleckých území schválili poslanci už vlani v septembri. Terajšia novela pozastavuje platnosť niekoľkých kľúčových článkov do doby, kým budú na východe Ukrajiny usporiadané nové, mimoriadne komunálne voľby. Svoje vlastné miestne voľby povstalci usporiadali už vlani v novembri, Kyjev ich však neuznal.

Mimoriadne miestne voľby sa podľa novely musia uskutočniť pod prísnym dohľadom medzinárodných pozorovateľov. V čase ich konania sa na východe krajiny nesmú nachádzať „žiadne nezákonné skupiny ani ich bojová technika, žiadni ozbrojenci ani žoldnieri“.

Separatisti novelu neuznajú

Za „krok, po ktorom už nie je možné vrátiť sa k minským dohodám,“ označil novelu splnomocnenec doneckých vzbúrencov Denis Pušilin. „Minské dohody so žiadnou novelou zákona o osobitnom správnom režime nepočítajú. Zákon tak stratil životaschopnosť,“ konštatoval. Dodal, že nové znenie zákona doneckí separatisti neuznajú, pretože je „právne nezmyselný a politicky ničotný“.

Donecká ľudová republika podľa Pušilina včas Kyjev varovala pred podobnými krokmi, ale ukrajinská vláda sa „rozhodla ísť svojou cestou“. Odmietavý postoj k novele majú údajne aj vzbúrenci zo susedného Luhanska.

Lavrov: Novela popiera minské dohody

K novele zákona sa v utorok bezprostredne pred jej schválením vyjadril aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Agentúre TASS povedal, že novela je „prudkým ústupom od minských dohôd“, pretože žiada voľby uskutočnené fakticky bez účasti terajších vedúcich predstaviteľov ľudových republík.

Moskva vyzve Paríž a Berlín, aby Ukrajinu prinútili k bezpodmienečnému plneniu minských dohôd, povedal Lavrov.

Kyjev vypracoval zoznam zón s osobitným režimom

Ukrajinskí poslanci v utorok schválili zoznam povstaleckých zón, na ktoré sa osobitný samosprávny režim bude vzťahovať. Vypracovanie tohto zoznamu ukladá Kyjevu Minská dohoda o prímerí schválená v polovici februára.

Dokument podľa agentúry Unian vymedzuje vzbúrenecké oblasti na východe rusko-ukrajinskou hranicou, na juhu pobrežím Azovského mora a v iných zónach líniou palebného dotyku, ako boli dohodnuté v Minsku v septembri minulého roka.

Podľa ukrajinských médií debatu v parlamente sprevádzala búrlivá diskusia, schôdza bola niekoľkokrát prerušená a o výsledku hlasovania nakoniec rozhodla až dohoda lídrov poslaneckých frakcií.

Oponenti nového správneho režimu, medzi nimi napríklad líderka strany Vlasť Julija Tymošenková, argumentovali tvrdením, že zákon fakticky posúva rusko-ukrajinskú hranicu hlboko do ukrajinského územia.

„Dočasne okupované územia“

V osobitnom uznesení poslanci vyhlásili povstalecké oblasti za „dočasne okupované územia“. Ich rozsah je identický s výpočtom oblastí s priznaným zvláštnym správnym režimom.

Rezolúcia má podľa ukrajinských novinárov zdôrazniť zvrchovanosť a nedeliteľnosť ukrajinského územia. Za uznesenie hlasovalo 280 z 333 prí­tomných poslancov. Aj ostatné schválené dokumenty boli odhlasované pomerne veľkou väčšinou hlasov.

Ukrajina opäť žiada mierové misie OSN a EÚ

Poslanci v závere schôdze podporili výzvu adresovanú OSN a Európskej únii na vyslanie mierovej misie do Doneckej a Luhanskej oblasti. „Operáciu na podporu mieru a bezpečnosti“ poslancom odporučil na schválenie prezident Petro Porošenko.

Mierotvorcovia majú byť podľa Kyjeva rozmiestnení na palebnej línii frontu a zároveň aj v úsekoch rusko-ukrajinskej hranice, ktoré Ukrajina nekontroluje.

Vyslanie mierových síl OSN označujú mnohí ukrajinskí analytici za nepravdepodobné, pretože proti takémuto kroku sa stavia Rusko, ktoré má v Bezpečnostnej rade OSN právo veta. K vyslaniu policajnej misie do Donbasu sa zdržanlivo stavia aj Brusel.