Nová iniciatíva vyzve slovenskú vládu na prijatie utečencov

SITA | 20.05.2015 16:03
Irak, ženy, šíiti, sunniti, utečenci, boje Foto: ,
Utečenci z Mosulu.
Cieľom iniciatívy "Kto pomôže, keď nie my" je vyzvať slovenskú vládu, aby prijala 100 utečeneckých a vysídlených rodín zo Sýrie a Iraku. Súčasťou tejto výzvy je aj predstaviť uskutočniteľnú víziu integrácie týchto rodín do slovenskej spoločnosti, ktorú bude tvoriť verejný prísľub tisícky slovenských rodín, jednotlivcov, organizácií, cirkví a firiem, ktoré sa zaviažu ku konkrétnej pomoci.

Spoločenstvo Ladislava Hanusa, ktoré je organizátorom, v stredu oficiálne spustilo prvú fázu iniciatívy. Tá je zameraná na hľadanie dobrovoľníkov, ktorí sú ochotní pomôcť s ubytovaním, hľadaním práce, učením slovenčiny a začlenením utečencov do miestnych spoločenstiev.

Popri dobrovoľníkoch sa snažia nájsť podporovateľov aj zo súkromného a verejného sektora, ktorí môžu ponúknuť pracovné miesta, ubytovacie priestory či jazykové kurzy vo väčšom meradle.

Zároveň hľadajú organizátori tejto iniciatívy partnerov z mimovládneho sektora, ktorí v oblasti integrácie už dlhodobo pracujú a sú schopní tejto iniciatíve pomôcť svojou expertízou a skúsenosťami.

Napriek množstvu utečeneckých a vysídlených rodín, ktoré potrebujú pomoc, Slovensko udelilo azyl od roku 2006 len 147 utečencom z celého sveta a zostáva jednou z krajín EÚ, ktoré na svojom území prijímajú najmenší počet utečencov.

„Sme presvedčení, že táto občianska iniciatíva bude dôkazom toho, že v slovenskej spoločnosti existuje solidarita a vôľa prijať utečencov a osobne sa podieľať na ich integrácii v tejto krajine. Dúfame, že bude aj silným indikátorom pre vládu, že umožnenie azylu nemusí byť politicky riskantným rozhodnutím, ale naopak rozvážnym a zodpovedným. Bude sa totiž opierať o širokú sieť ľudí a organizácií, ochotných pomôcť rodinám v núdzi, ktoré sa bez vlastného pričinenia stali obeťami zhoršujúcej sa situácie vo svojej krajine,“ hovorí o zámeroch iniciatívy Juraj Šúst zo Spoločenstva Ladislava Hanusa.

Iniciatívu podporil kňaz Anton Srholec, sociologička Oľga Gyarfášová, novinár Štefan Hríb či bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko.