Výsledok írskeho referenda o svadbách gejov je neistý

Andrej Matišák, Pravda | 22.05.2015 08:00
Írsko, kampaň, gejovia, homosexuálne manželstvá Foto: ,
Kampaň pred referendom o homosexuálnych manželstvách v Írsku.
Írsky premiér Enda Kenny vyzval voličov, aby sa zapísali do dejín. A v piatok na to budú mať Íri skutočne príležitosť. V referende sa vyjadria, či manželstvá homosexuálov budú mať podľa ústavy rovnakú právnu ochranu ako zväzok muža a ženy. Ak voliči povedia áno, Írsko sa stane prvým štátom sveta, kde o svadbách gejov rozhodne všeľudové hlasovanie.

"Budeme písať dejiny, keď zahlasujeme áno za práva, za lásku, za rovnosť, za rovnosť manželstva,“ vyhlásil pre írske médiá Kenny. "Keď povieme áno, vymažeme tým existujúce bariéry predsudkov alebo iracionálny strach, že na jednej starne sú oni a na druhej my. Jednoznačné verejné áno vytvorí veľmi súkromnú a osobnú nádej, ktorú si generácie gejov nikdy nemohli predstaviť,“ uviedol predseda vlády.

Odporcovia homosexuálnych manželstiev vyčítajú vláde, že v snahe, aby referendum prešlo, zachádza priďaleko. "Prakticky všetci verejní predstavitelia pomáhajú v kampani táboru, ktorý vyzýva hlasovať áno,“ povedal na tlačovej konferencii David Quinn, zakladateľ konzervatívnej katolíckej organizácie Iona Institute.

Prečítajte si aj komentár Mariána Repu Írske ÁNO.

Prieskumy verejnej mienky v Írsku veštia, že referendum prejde. Podľa priemeru z posledných štyroch výskumov v dňoch 16. a 17. mája by sa malo 60 percent voličov vysloviť za homosexuálne manželstvá. Dvadsaťpäť percent je proti a 14 percent bolo nerozhodnutých alebo nechcelo odpovedať.

Zdá sa však, že odporcom svadieb gejov sa v poslednej chvíli darí získať voličov. "Tábor, ktorý bude hlasovať proti, rastie a posilňuje sa. Vedeli sme, že odporcov bude dosť, ale nemysleli sme si, že ich bude až toľko. Bude to tesnejšie, ako sme predpokladali,“ citoval denník Irish Times vysokopostaveného predstaviteľa vlády, ktorý si neželal byť menovaný.

Kritici homosexuálnych manželstiev sa v poslednej fáze kampane sústredili na referendum ako na udalosť, ktorá bude mať podľa nich hlboký vplyv na spoločnosť. Veľkú úlohu v boji proti svadbám gejov zohráva katolícka cirkev, ktorá má v Írsku stále pomerne veľký vplyv.

Dublinský arcibiskup Diarmuid Martin vyhlásil, že nebude nikomu hovoriť, ako má hlasovať. Podľa neho však uzákonenie svadieb gejov zmení celú definíciu manželstva.

"Bude to mať zásadný dosah na stabilitu spoločnosti. Manželstvo je medzi mužom a ženou, ktorí sa stanú otcom a matkou, o tom to je. Ak to zmeníme, vznikne neistota. Neviem sľúbiť, že viem, čo príde po referende,“ uviedol Martin podľa denníka Irish Times.

Do kampane za homosexuálne manželstvá sa zase zapojili aj celebrity ako známy herec Colin Farrell či spevák skupiny U2 Bono, ktorý vyhlásil, že žiadne náboženstvo nevlastní manželstvo. No aj odborníci tvrdia, že hoci výskumy naznačujú, že referendum prejde, nič nie je isté.

"Pochybujem o prieskumoch,“ uviedol pre Pravdu David Farrell, šéf Írskej asociácie politických štúdií. "Trend sa presúva smerom k odporcom. Pred niekoľkými mesiacmi bolo za homosexuálne manželstvá 80 percent ľudí. Teraz sme na 60 percentách. Otázkou je, či ešte dôjde v poslednej chvíli k ďalšej zmene názoru voličov. A nevieme ani to, koľko ľudí v prieskumoch klamalo,“ upozorňuje profesor z Dublinskej univerzitnej akadémie.

Opatrný v predpovediach je aj Michal Holmes, írsky politológ z Liverpool Hope University. Upozorňuje na výsledok britských volieb, ktoré sa konali začiatkom mája. Podľa prieskumov mal byť ich výsledok tesný, ale v skutočnosti jasne vyhrali konzervatívci.

"Aj vo svetle toho si nie som istý, či referendum prejde. Výskumy hovoria v jeho prospech. Odporcovia sú však motivovanejší. Vo väčšom počte tiež hlasujú starší ľudia, ktorí sú proti homosexuálnym manželstvám. A je tiež pravdepodobné, že kritici svadieb gejov sa k tomu v prieskumoch nie vždy priznávajú,“ vysvetlil pre Pravdu Holmes.

Keby aj homosexuálne manželstvá v referende neprešli, v Írsku už gejovia a lesby majú právo na registrované partnerstvá.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ