To Vima o rokovaní Grécka s veriteľmi: Rozprávka sa končí

ČTK | 09.06.2015 08:11
Niektorí členovia gréckej vlády ešte stále snívajú alebo si myslia, že ich želania a kaviarenské túžby stačia na to, aby vydesili Európanov a prinútili ich prijať dohody, ktorá spĺňajú grécke požiadavky. Naivne nepochopili, alebo nechcú pochopiť, že zakaždým, keď položia pištoľ na stôl, sa vyhrážka vracia ako bumerang. Vo svojom stĺpčeku to na serveri gréckeho týždenníka To Vima uvádza komentátor Polymilis Sifis.

Dalo by sa očakávať, že aspoň grécky premiér Alexis Tsipras si po sérii objatí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom uvedomil, že táto hra sa v Európe nehrá s týmito pravidlami. Ale diskusia v gréckom parlamente ukázala, že trvá na tom, aby sedel na dvoch stoličkách. Chceme dohodu, ale iba podľa našich vlastných podmienok.

Vyjednávame s Európanmi, ale strácame sa stále v preklade. A predovšetkým nás zaujíma to, aby sme pohladkali po srsti naše stranícke obecenstvo, a márne sa snažíme vyvážiť realitu a utopické sľuby, ktoré sme rozdali.

Pohár trpezlivosti však už pretiekol. Tsipras sa musí rozhodnúť, s kým pôjde ďalej a koho pustí k vode. Čas sa kráti a už nestačia národno-ľudové výpady, sociologické analýzy a zbožné želania o zmenách v Európe. S prázdnou pokladnicou a s ekonomikou na jednotke intenzívnej starostlivosti dospelo chvastanie ku konečnému dátumu spotreby. Buď sa teda rozhodneme pristúpiť k dohode s bolestivými opatreniami, bohužiaľ pre nás (Grécko), alebo musíme prevziať zodpovednosť za to, že uvrhneme krajinu do priepasti. Tretia cesta neexistuje…

Akékoľvek paralytické predlžovanie existujúcej bezvýchodiskovej situácie bude mať katastrofálne následky, najmä na krajinu, ale aj pre vládnu väčšinu. V prípade stretu s Európou sa údajná radikálna intolerancia, vtipkovanie o konci zmlúv o medzinárodnej úverovej pomoci a ľudová podpora sa vyparí v rekordnom čase. Končí sa hra únikov a prehadzovania zodpovednosti zo strany Tsiprasa a jeho predstaviteľov.

A bude to tragédia pre krajinu, ale aj pre neho samotného, ​​že zostane v histórii ako predseda vlády, ktorý premenil európsku krajinu na Zambiu, uzavrel komentátor.