Majetok amerických domácností je rekordný

ČTK | 12.06.2015 08:18
Čistá hodnota majetku amerických domácností v prvom štvrťroku vystúpila na nový rekord 84,9 bilióna dolárov.

K rastu pomohla vyššia hodnota domov a investícií vďaka rastu akciových trhov. Zadlženie domácností rástlo najpomalšie od konca roka 2013. Údaje, ktoré vo štvrtok zverejnila americká centrálna banka (Fed), sú pozitívnou správou pre ďalší vývoj výdavkov spotrebiteľov, ktoré v USA tvoria zhruba 70 percent ekonomickej aktivity.

Majetok domácností, vyjadrený čistou hodnotou, sa zvýšil v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 1,9 percenta. Údaj zahŕňa hodnotu domov, akcií a ďalšieho majetku domácností po odpočítaní hypoték, dlhu na kreditných kartách a ďalších záväzkov. Údaj nie je upravený o rast populácie ani o vývoj inflácie.

Domácnosti však stále zostávajú opatrné pri požičiavaní. Celkový dlh domácností, ktorý zahŕňa hypotekárne úvery, kreditné karty, pôžičky na autá a ďalšie úvery, vzrástol len o 2,2 percenta. Čisté imanie domácností sa stabilne zotavuje od konca recesie, ktorá znížila jeho hodnotu o takmer 13 biliónov USD. Celkové imanie už pritom výrazne prekonalo aj rekord z doby pred globálnou recesiou, ktorý predstavoval približne 68 biliónov USD.

Vyššia hodnota majetku amerických domácností môže zvýšiť ich míňanie a ekonomický rast. Keď sa spotrebitelia cítia bohatší, je pravdepodobnejšie, že budú míňať nielen príjmy, ale aj časť majetku.

Niektorí analytici však podľa agentúry AP upozorňujú, že z rastu objemu majetku ťažia predovšetkým bohatšie rodiny. Zhruba 80 percent všetkých akcií totiž vlastní iba desať percent najbohatších domácností. Hodnota domov, ktorých vlastníctvo je rozšírenejšie, sa pritom nezvýšila tak, ako sa zvýšila hodnota akcií.