Clintonová žiada dôraznejšiu kontrolu držby zbraní Američanov

SITA | 21.06.2015 08:19
hillary, clinton, hillary clintonová Foto: ,
Americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová vyzvala na kontrolu držby zbraní v Spojených štátoch, ktorá by bola založená na zdravom rozume.

Americká politička, ktorá vystúpila na konferencii starostov v kalifornskom meste San Francisco, tiež v reakcii na tohtotýždňovú tragickú streľbu v Charlestone vyzvala na odsúdenie inštitucionálneho rasizmu v krajine.

Clintonová tvrdí, že americký Kongres by mal prijať právne normy ohľadom držby zbraní tak, aby sa k nim nedostali zločinci a duševne chorí ľudia. Zákony by však podľa nej mali zároveň rešpektovať zodpovedných majiteľov zbraní.

Podľa americkej kandidátky na prezidentku domáca politika týkajúca sa tejto oblasti bola dosiaľ „otrávená“, no Spojené štáty sa napriek tomu nesmú vzdať. Clintonová tiež zdôraznila, že USA sa nemôžu ukrývať pred akýmikoľvek z krutých právd o rasovej otázke a spravodlivosti v celej Amerike.

V roku 2013 americký Kongres odmietol zákon, ktorým by sa rozšírila kontrola okolností predaja strelných zbraní.

Dvadsaťjedenročný Dylann Roof v stredu zastrelil deviatich černochov v historickom afroamerickom kostole v Charlestone v štáte Južná Karolína.