Brusel bude čakať na stanovisko Euroskupiny

ČTK | 06.07.2015 13:18
Výsledok gréckeho referenda ešte zväčšil priepasť medzi Gréckom a ostatnými krajinami eurozóny, uviedol v pondelok podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. Európska komisia podľa neho nemôže vyjednávať o novom záchrannom balíku pre Grécko bez mandátu od Euroskupiny.

„Komisia berie na vedomie výsledok gréckeho referenda, rešpektujeme demokratickú voľbu gréckeho ľudu,“ povedal Dombrovskis na úvod svojho vyhlásenia. „Z tejto krízy neexistuje ľahká cesta, príliš veľa času a príležitostí už bolo stratených,“ dodal.

Komisia je podľa neho pripravená s Gréckom aj naďalej pracovať, ale nemôže s ním vyjednávať nový záchranný program bez mandátu od Euroskupiny, teda ministrov financií eurozóny. „Európa stála počas krízy vždy na strane gréckeho ľudu. Európski daňoví poplatníci ponúkli bezprecedentnú finančnú pomoc,“ dodal s tým, že od roku 2010 bolo vyplatených 184 miliárd eur. Európa tiež podporovala Grécko a jeho ekonomické reformy, vďaka ktorým by sa stalo „hrdou a nezávislou krajinou, ktoré nebude v budúcnosti potrebovať pomoc zvonku“. „Reformy boli ale často oneskorené alebo boli vykonávané len čiastočne, čo viedlo k dlhodobej recesii,“ doplnil eurokomisár.

Teraz je podľa Dombrovskisa na gréckej vláde, aby predstavila reformy, ktoré nastolia v krajine ekonomickú stabilitu. „Jedna vec je jasná, miesto Grécka zostáva v Európe,“ povedal eurokomisár.