Skupina extrémistov sa vybrala za antifašistami, oddelila ich polícia

Pravda.sk, mk, alm, SITA | 11.07.2015 14:41, aktualizované: 
Žilina, protest, extrémisti Foto: ,
Demonštrácia sa začala s polhodinovým meškaním, na začiatku vyzerala totiž účasť viac než biedne, na Námestí A. Hlinku bolo len niekoľko desiatok mladíkov.
V Žiline po skončení protestu sa skupina extrémistov vydala smerom na Mariánske námestie, kde sú prítomní účastníci protifašistickej demonštrácie. Polícia oba tábory oddelila, extrémisti však na aktivistov pokrikovali a volali heslá, ako "Biele Slovensko" a pod. Polícia situáciu zvládla a všetci sa nakoniec rozišli.

Demonštrácia proti utečencom sa na Námestí A. Hlinku skončila po necelých dvoch hodinách. Začínala sa ako fiasko, keď na námestí postávali len desiatky mladíkov. Nakoniec sa ich zhromaždilo podľa odhadov približne 300 až 500 účastníkov.

Na pódiu sa účastníkom prihovorili organizátori protestu banskobystrický župan Marian Kotleba a Andrej Medvecký. Z davu sa ozývali výkriky „Bude vojna!“

Mnohí Žilinčania nesúhlasili s akciou v ich meste a demonštrantov privítali nápisom na svetelnej tabuli, ktorý hlásal, že Žilina je otvorené mesto. Podobný nápis vyvesili aj na budove žilinského mestského divadla. Rečníci na pódiu nápis kritizovali. Tiež spomínali aj blížiace sa parlamentné voľby a vyzývali ľudí, aby dali hlas ich strane.

Asi desiatka extrémistov sa počas prejavov rečníkov vrhla na jedného aktivistu. Vyhrážali sa mu, že ho utopia vo fontáne. Museli zasiahnuť policajti a muža odviedli do bezpečia.

Na Mariánskom námestí neďaleko zhromaždenia proti utečencom sa konala antifašistická demonštrácia. Prišlo asi dvesto ľudí, akciu podporili aj účastníci trenčianskeho festivalu Pohoda, prišli dokonca aj niektorí z hudobníkov.

Marek Adamov: Náckov v Žiline nechceme

Na námestí hrali a odkázali mestu, že sa extrémistov netreba báť. Odkazovali tak na rozhodnutie mesta, ktoré z obáv pred extrémistami zrušili viaceré podujatia zo Žilinského kultúrneho leta. Zrušili tiež aj večerné koncerty, ktoré sa mali v centre mesta konať.

„Išlo o pokojnú formu stretnutia a najmä o vyjadrenie nesúhlasu so xenofóbnymi a rasistickými názormi. Po udalostiach z nedávneho podobného protestu v Bratislave sme nechceli, aby sa niečo podobné udialo v našom meste. Chceli sme ich vysmiať a tiež im ukázať, že náckov v Žiline nechceme a nebudeme tolerovať. Že nás je dosť, normálnych a slušných ľudí,“ uviedol v mene organizátorov kontra akcie Marek Adamov z kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie.

Okrem kultúrneho centra a mestského divadla sa na organizácii kontra akcie podieľala aj neformálna platforma Žilina bez náckov, zoskupenie Žilinskí nezávislí poslanci a tiež Mesto Žilina.